Városlista
2024. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2024. Augusztus 23. 09:56, péntek | Helyi
Forrás: 24/Pál Mónika/web/zsuffa csaba/infonógrád

Lassan beindulhat a katasztrófaturizmus Salgótarjánban is?

Lassan beindulhat a katasztrófaturizmus Salgótarjánban is?

A város középületei többnyire romosak, közterületei elhanyagoltak. A közállapotok, a morál minden eddigi szintet alulmúl. A városnak már nincs gazdája. Némán szemléljük az egyre mélyebbre süllyedő Salgótarjánt.

Önvédelmi rendszere feloldódott és végleg letérdelt a domináló kisebbség akarata előtt.

Nincs aki megvédje, valódi szabályok nélküli, lakói félnek esténként gyalog hazatérni - kijelenthető, hogy a közbiztonság vonatkozásában szinte vadnyugati állapotok uralkodnak.

De kezdjük az oly sokszor hangoztatott védett városképpel:

Szociológiai szempontból, sokat elárul a lakosság összetétetléről az alábbi fotó - Salgótarján Sugár úti buszforduló 2024.07.05. 13:30.

A belváros ikonikus épülete a Centrum áruház. Karbantartása évek óta elmaradt. Fotó: Salgótarjáni kávéház - Bozsó Róbert - Facebook

Az épület kiadós felújításra szorul, de a tulajdonosok minden felszólítás ellenére évek óta erre fittyet hánynak. Itt látható az eredmény. Forrás: Mihály Eötvös - Belváros, ÉVI II. - 2023 május 21.

Fotó: Bozsó Róbert -ÉVI II. 2023 február 29.

Fotó: Mihály Eötvös -Salgótarján, Füleki út eleje.

Az elmúlt közel 10 év visszavonhatatlanul átírta a város közmorálját is. Az elmúlt néhány hónapban tapasztalható, hogy egyre nagyobb teret foglal el az igénytelenség, az arrogancia, a durvaság és az erőszak.

Az itt élő többség egyre türelmetlenebbül követeli középületeink és közterületeink régen elmaradt karbantartását, hiszen a védett városképünk épületei omladozóban vannak.

Drogtanya és hajléktalanszállás. Fotó: Mihály Eötvös -a volt pártiskola épület.

Ez már következmény: a képviselők által benyújtott fejlesztési terveket a közgyűlés ugyanis éveken keresztül, folyamatosan leszavazta, miközben népszórakoztatásra kiemelt forrásokat biztosított.

Ön hiába várja az ésszerű gazdálkodást,a közbiztonságot, a rendet és a deviáns kisebbség kiszorítását. Mindez az új városvezetés beiktatásáig úgy tűnik, csak vágy marad.

A megváltozott külső és belső értékrendhez az itt élők többsége kénytelen-kelletlen végül idomulni kényszerül?

A szörnyeteg - SALGÓTARJÁN, Zagyvapálfalva, Síküveggyár 2024. 08. 04.

Fotó: Mihály Eötvös - Salgótarján, a volt Síküveggyár megmaradt épülete - 2024.

Ahogy mindez a közösségi oldalakon, több helyen az itt élők megfogalmazzák, a fennálló állapot kétségbeejtő és mindez a városvezetés tehetetlensége okán egyre kevésbé tartható kézben.

A közel tíz éve halmozódó, kezeletlen problémák, komoly feladat elé állíthatják majd az új városvezetést.

Fotó: Borítókép éskép: EötvösMihály - Facebook

Salgótarján - a vasútállomás lépcsőjének felújítása 2024. 07. 10.

Nemzetközi szinten mindenképpen, de magyarországi összevetésben is komolyan mérlegelhető, hogy vajon elérte-e Salgótarján azt a mélypontot, amely látványosságként szolgálhat az ide látogató turisták számára.

Fotók: Tatár Csaba és Eötvös Mihály- Facebook

Az élelmes utazási irodák kínálatában ez valahogy így fogalmazódhat meg:

Időutazás! Kíváncsi, hogy milyen volt Magyarország 1980-ban?

Fotók: Eötvös Mihály - Facebook

Ahogy a mondás tartja: "A lovak közé dobták a gyeplőt!"

Salgótarján jelenlegi látnivalói többnyire még "érdekesebbek" is lehetnek az ide látogatók számára mint a lent sorolt többi helyszín.

Most körültekintünk. Hogy is van ez máshol?

Ahogy azt a 24.hu megfogalmazza: A katasztrófaturizmus nemcsak bizarr hobbi, hanem társadalmi haszna is lehet.

A Hableány katasztrófája és a hajó kiemelés között eltelt nagyjából két hét alatt folyamatosan bámészkodó emberekkel volt tele a Margit híd pesti oldala és a rakpart.

Fotó:Mohos Márton / 24.hu

A Csernobil című sorozat indulása óta egyre többen látogatnak el a nukleáris baleset helyszínére: egy, túrákat szervező utazási irodának például 40 százalékkal nőtt meg a forgalma, az Utazómajom pedig Csernobillal reklámozza az akciós kijevi utat.

Az emberek egy része kifejezetten szeret olyan helyre utazni, ahol valamilyen természeti csapás, tragédia, esetleg tömeggyilkosság történt a közelmúltban vagy akár évszázadokkal ezelőtt. Sokan morálisan elítélendőnek tartják a jelenséget – főleg amikor holokausztemlékmű előtt szelfiző vagy Csernobilban instagramozó és tangára vetkőző turistákról hallanak –, mások látják a pozitívumait is.

Angolul külön kifejezés van az utazásnak arra a formájára, amikor valaki egy baleset vagy természeti katasztrófa helyszínére látogat, általában nem sokkal az eseményt követően (disaster tourism), illetve arra, amikor egy legalább több évtizede történt, tömegmészárlás vagy tömeges kínzás területét keresi fel (dark tourism).

Magyarul eddig csak a „katasztrófaturizmus” kifejezés terjedt el, ami mindkét változatot magába foglalja.

Az embereket már évszázadokkal ezelőtt is vonzották az extrém kiruccanások. A 19. században például tömegek keresték fel a waterlooi csata helyszínét pár órával annak befejezése után; a krími háború idején Mark Twain is az érintett területre látogatott, az I. világháború első éveiben pedig brit utazási irodák szerveztek frontkirándulást. Csak annyiban beszélhetünk 21. századi jelenségről, hogy a turizmus tömegessé válásával, illetve az információ egyre gyorsabb terjedésével érthető módon egyre többen és egyre szervezettebben jutnak el a katasztrófák és politikai konfliktusok helyszíneire. A „kalandtúrákra” teljes iparág épült, és szokásos árak többszörösébe kerülnek.

Talán nem is feltétlenül nevezhető katasztrófaturizmusnak, ha valaki egy olyan történelmi színtérre utazik, mint például Pompei.

Az viszont, amikor egy magyar utazási iroda 1992/93-ban a jugoszláv polgárháborús Szarajevóba szeretett volna buszos utazást szervezni (amit végül nem engedélyeztek), már egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható.

Auschwitz-Birkenauba évente több mint 1,4 millióan látogatnak el, de népszerűek a kambodzsai vörös khmerek tömegmészárlásaihoz kapcsolódó helyek, Nelson Mandela börtöne, vagy a 2004-es indai-óceáni cunami és a 2005-ös Katrina hurrikán által sújtott területek is.

Vannak, akik kifejezetten háborús övezetekben szeretnek nyaralni; de olyan túra is létezik, ahol meg lehet nézni, hova ásta el áldozatait egy kaliforniai sorozatgyilkos.


Mandela börtöne. Fotó: ROdger Bosch / AFP

Az utóbbihoz hasonló helyszín Magyarországon is kis híján létrejött: egy időben felmerült, hogy a „balástyai rém” tettiről is meg lehetne emlékezni. Arra a környékre, ahol a sorozatgyilkos élt, és ahol elásta az áldozatait, egyesek horrormúzeumot szerettek volna építeni, de az ötletet kegyeleti okokra hivatkozva elvetették. Az áldozatok hozzátartozóinak ugyanis nem feltétlenül tenne jót egy ilyen turistalátványosság.

Kiből és miért lesz katasztrófaturista?

A közhiedelemmel ellentétben a katasztrófaturisták többségét nem a leskelődés vagy a megbotránkoztatás hajtja. Lehet személyes kapcsolatuk is a tragédiával túlélőként vagy rokonként, motiválhatja őket intellektuális érdeklődés, vagy akár politikai kiállás is.

Emellett kétségtelenül vonzó lehet a veszély közelsége, vagy az, hogy első kézből tapasztalnak meg valamit, amiről mások csak a hírekből értesülnek. Bizonyos helyeknek, településeknek vagy országoknak pénzügyi okokból szükségük is van a turizmusra – akár ilyen kontextusban is.

Azt a pénzt, amit az utazók elköltenek, a károk helyreállítására is lehet fordítani. A turisták növekvő száma pedig azt közvetítheti a világ felé, hogy az adott célpont vonzó hely, és van jövője.

A Csernobilba és ehhez hasonló helyekre való látogatást az is motiválja, hogy szembenézhetünk a halállal. Félünk a klímaváltozástól, a globalizációtól, a nukleáris katasztrófától, vagy egyszerűen csak attól, hogy mi is meghalhatunk; a szorongás legyőzésében pedig sokat segíthet egy ilyen utazás.

Problémát elsősorban a nem megfelelő viselkedés, öltözet, a történelmi emlékhely tiszteletének hiánya okozhat. Érthető módon sokakban keltenek visszatetszést az Auschwitzban vagy a Fukushimában készített, és a Facebookra, Instagramra feltöltött vidám szefik.

A turista veszélybe is kerülhet, ha olyan helyre látogat, ahol még zajlik egy aktuális konfliktus, de az életmentést is akadályozhatja, akár azzal, hogy a szűkös forrásokat – az élelmet, a vizet vagy az orvosi ellátást – használja.


Turisták Csernobil közelében, Pripjatyban. Fotó:Genya Savilov / AFP

A katasztrófaturisták egyik, jellemző típusa az energikus fiatal, aki szakít a mindennapos hagyományokkal és hajlamos az exhibicionizmusra, de ma már egyre több középkorú is vágyik az új élményekre, kalandokra. „Allocentrikusnak” pedig azt a típust nevezik, aki teljesen új, ismeretlen élmények, helyszínek iránt érdeklődik, és kockázatvállaló.

Egy személyiségvonás is kapcsolatba hozható a katasztrófaturistáskodással: ez a szenzoros élménykeresés. Minél inkább jellemző valakire, annál nagyobb mértékben lehet kockázatvállaló, és keresi a változatos, új, különleges élményeket. Egy ilyen embernek sok ingerre van szüksége ahhoz, hogy elérje az optimális éberségi állapotot, ne unatkozzon, jól érezze magát. Bár a férfiakra gyakrabban jellemző ez a tulajdonság, nemtől függetlenül igaz lehet, hogy a szenzoros élménykeresők szeretnek veszélyes helyekre utazni.

Elsősorban a helyszínen élők, az érintettek dolga eldönteni, hogy mennyit mutatnak meg a tragédiákból a turistáknak, vagy hova engedik be őket. A múlt és jelen megismerését, az empátia növelését akár segítheti is a katasztrófaturizmus, de csak abban az esetben, ha mindenki odafigyel az alapvető normák betartására.

Borítókép fotó: Bozsó Róbert - ÉVI II. 2023 február 29.

_ _ _ _ _

InfoNógrád - KÖZÉLETI és KÖZÉRZETI MAGAZIN - Salgótarján és Nógrád vármegye - reklámok nélkül adjuk a híreket 😃
Szeretettel várjuk Önt is a magazin csatornáin!

Hírek és események, kultúra és szórakozás, sport és autós mellékletek. InfoNógrád csatornák:

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Twitter-X:
https://x.com/Nogradi_info
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Instagram:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
Facebook - InfoNógrád Nógrád vármegye:
https://www.facebook.com/infonograd
Facebook - InfoNógrád Magyarország:
https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
Facebook - InfoNógrád SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
Facebook - AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 23. 15:51, péntek | Helyi

Projekzáró hálaadó istentisztelet.

Elnevezésű projekt lezárásának hálaadó istentiszteletére.

2024. Augusztus 23. 12:54, péntek | Helyi

Gondolatok a Családi Kapcsolatokról

A távolság sokszor egy elválasztó vonalnak tűnhet, de vajon nem inkább egy titkos szál, amely még szorosabbra fűzi a családi kapcsolatokat? Amikor fizikailag távol vagyunk egymástól,

2024. Augusztus 23. 12:21, péntek | Helyi

Káros szenvedély!

Fényes nappal tört be a helyi dohányboltba egy bárnai férfi, de csak rövid ideig örülhetett zsákmányának.

2024. Augusztus 23. 12:16, péntek | Helyi

Titokban, kézjellel kért segítséget egy bántalmazott nő, az eladó rögtön hívta a rendőröket

Bántalmazásra utaló kézjelekkel kért segítséget egy nő egy kaposvári ruhaboltban. A néma segélykérés apró, ám annál jelentőségteljesebb mozdulat lehet,