Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Október 25. 11:02, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Befejeződött a Mátraverebélyi-tározó rekonstrukciója

Befejeződött a Mátraverebélyi-tározó rekonstrukciója

Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretén belül valósult meg a Mátraverebélyi-tározó rekonstrukciója.

A közel 46 millió forint értékű beruházás lehetővé teszi a tározó védképességének megőrzését, a csapadék és belvíz okozta károk csökkentését, ezzel közvetve az életkörülmények, a település környezet biztonságának javítását.
A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő tározó rekonstrukciója kiemelt jelentőséggel bír a térség árvízvédelmének szempontjából. A Mátraverebélyi-tározó üzemelése a nagytérség vízelvezetésének, a Zagyva menti területek vízgazdálkodásának, környezeti állapotának meghatározó tényezője, a tározó biztonságos üzemeltetése az Igazgatóság eredményes vízkár-elhárítási tevékenységének alapfeltétele. A tározó részét képezi annak a komplex árvízvédelmi rendszernek, amit az 1970-es években alakított ki a vízügyi igazgatóság.
A Zagyván megépített három tározó - Tarján-pataki (Kisterenyei), a Maconkai és a Mátraverebélyi tározók - összehangolt üzemeltetése lehetővé teszi a folyón kialakuló nagyvizek irányított levezetését. Ezáltal elkerülhető az alvízi medrek és az árvízvédelmi töltések túlzott mértékű bővítése.
A tározó nem csak a közvetlen és közvetett környezetben levő 13 település és az ott élő több mint 45000 lakos biztonságát hivatott biztosítani. A három tározó segítségével a Zagyva-folyón az Igazgatóság területéről kilépő szentlőrinckátai szelvényben is mérsékelni lehet a nagyvíz mennyiségét. Ezáltal, árvízi védekezés esetén, segítséget jelent a Zagyva-folyó alsó szakaszát üzemeltető Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságnak is.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék: víztározó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.