Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Május 10. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Becsó Zsolt: elhibázott volt a korábbi területfejlesztési politika

Becsó Zsolt: elhibázott volt a korábbi területfejlesztési politika

A Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint jó döntés volt, hogy megyei szintre került vissza a területfejlesztés.

A korábbi, elhibázott, a regionalitásra épülő területfejlesztési politika miatt nagy veszteségeket szenvedett el a megye - mondta Becsó Zsolt a Széchenyi Programiroda tavaszi konferenciasorozatának salgótarjáni állomásán tartott előadásában.
Nógrád megye forrásszerzési aktivitását 2010-ig katasztrofálisnak nevezte az elnök. Rámutatott: 2007-től a Regionális Operatív Programból (ROP) a forrásoknak csak 11 százalékát érte el Nógrád. "Csak lakosságarányosan 17 százaléknak kellett volna lennie, de ha súlyozzuk a halmozottan hátrányos helyzettel, 20-25 százalékon kellett volna állnia" - mondta. Hozzátette: az utóbbi három év aránya már 14-15 százalékos.
Becsó Zsolt kitért arra, hogy a 2014-2020 közötti időszakban országosan mintegy ezer milliárd forint jut területfejlesztésre az új Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, a megyék pedig tervezési és döntési kompetenciával rendelkeznek. Nógrádba ebből a pénzből az elnök tájékoztatása szerint tízmilliárd forint kerül, ezt biztosan ott használják fel.
A megyei önkormányzat vezetője szerint a következő hét év el fogja dönteni, hogy Nógrád végérvényesen meg tud-e kapaszkodni a főváros fejlődési zónájának szélén, vagy végképp leszakad, és kiüresedik a megye.
Becsó Zsolt rámutatott, hogy 2000-2010 között folyamatosan nőtt a térségek közötti különbség. Példaként elmondta, hogy ebben az időben Nógrádban nőtt a legkisebb mértékben, illetve 2004-től stagnált az egy főre jutó GDP, a foglalkoztatási ráta pedig 40 százalék alá, 39,6 százalékra csökkent. Hozzátette: az utóbbi három év alatt sikerült a kormány figyelmét a térségre irányítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.