Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Március 11. 13:30, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Bányakaszinóból látogatóközpont

Bányakaszinóból látogatóközpont

Virágkorát a nógrádi bányászat idején élte Salgóbánya, ennek egyik emléke itt az 1900-as évek elején épült művelődési ház és kaszinó.

A bányászat megszűntével az állapota leromlott, és bár történtek próbálkozások a hasznosítására, a romjaiban is szép épületegyüttes csak most újulhat meg: a Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontja lesz, benne egy Zenthe Ferenc emlékszobával.

Aki a Medves-fennsíkra Salgóbánya felé indul, vagy a salgói várat innen közelíti, annak feltűnik a romjaiban is szemcsapdaként érdekes bányakaszinó. Érdekes, hogy a tavalyi Medvesi Fotós Maraton résztvevői nem fotózták az épületegyüttest. Igaz, akkor elsősorban természetfotózásra hívták ide az ország minden tájáról az érdeklődőket. De mint azt Drexler Szilárdtól, a program ötletgazdájától és egyik főszervezőjétől megtudtuk, a geopark idei fotós programján már romantikus romokat is megvilágítanak, s ilyesmiket is érdemes lesz majd ezen a vidéken lencsevégre kapni.

A salgóbányai kaszinó, illetve a később a szomszédságába épített művelődési ház régi bálokkal, színházi estekkel sokakban ébreszt régi emlékeket. Ezt idézte fel Selmeci Sándor, a felújítást elnyerő vállalkozás ügyvezetője és Székyné Sztrémi Melinda polgármester is a munkaterület átadásán, felhívva a figyelmet arra, hogy a helyi műemléknek is tekinthető épület tervezője, építtetője nem más volt, mint Zenthe Ferenc édesapja, aki bányamérnökként dolgozott itt. Imádta a mozit, a bányaöltözőben előszeretettel vetített némafilmeket a munkásainak, és ő álmodta meg a vetítőtermet, ami aztán báloknak is otthont adott.
Kisgyermekként a később kollégái által csak "Finci"-ként emlegetett Zenthe Ferenc, a közönség által pedig a nemzet színészeként tisztelt művész is sokat megfordult az épületben, melyet minden funkcióváltás alkalmával kisebb-nagyobb mértékben átalakítottak. Miután a salgóbányai széntelep kitermelésével felhagytak, az épület egészét átfogó felújítás nem történt, sőt több esetben olyan szakszerűtlen építészeti beavatkozások történtek itt, amelyek a több mint tíz éve lakatlan épületegyüttes sorsát mára úgy tűnt, megpecsételték.

Bár Salgótarján településrendezési tervében rögzítették az épület helyi védetté nyilvánítását, valódi megoldást csak a megfelelő funkció megtalálása hozhatott: most egy kiemelt turisztikai projekt részeként a Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontjává alakítják át, a teljes felújítással szeptemberben végeznek. Lóska János, a geopark elnöke a hirado.hu-nak elmondta: élményturizmust szorgalmaznak, így az épületben minden olyan kölcsönözhető túraeszköz és a turistákat kiszolgáló infrastruktúra megtalálható, amely eddig nem volt elérhető Salgó várának környékén. A geoparki látogatóközpontban interaktív kiállítóterek és hagyományos tárlatok is helyet kapnak majd, továbbá Zenthe Ferenc Emlékszobával is gazdagodik a városrész.

A projektnek szintén részét képezik a majdan itt kölcsönözhető eszközök beszerzései, melynek eredményeképpen a környékbeli szállásokra érkező turisták helyben tudnak majd például kerékpárokat kölcsönözni. Az épület tornyát pedig kilátóvá alakítják, amelyben észak-magyarországi várakat bemutató információkat is megtalálnak majd az érdeklődők.

Kép és szöveg: Tarnóczi László - Forrás: hirado.hu

Programok Nógrád megyében

Címkék: kaszinó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 17. 08:00, péntek | Helyi

Viharos péntek!

Éjjel egyre nagyobb területen, pénteken pedig sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, valamint felhőszakadás és jégeső is kialakulhat.

2024. Május 17. 07:06, péntek | Helyi

A Nap körül keringenek a bolygók

481 éve, 1543. 05. 17-én történt, hogy Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.