Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 21. 16:47, vasárnap | Belföld
Forrás: BBC/Görög Szabolcs/web/zsuffa csaba

Banki csalás miatt halálra ítélték a milliárdost

Banki csalás miatt halálra ítélték a milliárdost

Halálra ítélték Truong My Lan-t, milliárdos ingatlanfejlesztőt Vietnámban, aki több tízmilliárd dollár hitelhez jutott csalárd módon. A milliárdos vesztegetéssel és a banki szabályok megsértésével éveken át

zavartalanul finanszírozta ingatlanvásárlásait a hitelekből. A páratlan mértékű csalási per és a meghozott ítélet mögött politikai okok is meghúzódhatnak.

A történelem egyik legnagyobb banki csalása
Truong My Lan 11 éven át szó szerint kifosztotta Vietnám egyik legnagyobb bankját. Ez időszak alatt összesen 44 milliárd dollár hitelt vett fel ingatlanvásárlások finanszírozására a Saigon Commercial Banktól a hozzá köthető cégeken keresztül. A hitelek összértéke meghaladja Vietnám 2022-es nominális GDP-jének 10 százalékát, ami közelítőleg Magyarország éves GDP-jének 25 százaléka.

Az ítélet meglehetősen ritka, Truong azon kevés nők egyike, akit fehérgalléros bűncselekményért ítéltek halálra országában. A döntés értelmében a 44 milliárd dollárból 27 milliárdot vissza is kell fizetnie, mivel azokat csalással szerezte meg. Erre az ügyészség azonban nem sok esélyt lát. Egyes vietnámi beszámolók szerint a bíróság éppen a halálbüntetéssel próbálja ösztönözni az elítéltet, hogy minél többet visszafizessen a 27 milliárdból, ami esetlegesen megmentheti az életét. Az ítélet ellen ugyanis a vádlott még fellebbezhet.

Leszámolás a korrupcióval
Az ügy kétségtelenül a vietnámi rezsim eddigi legnagyobb kirakatpere volt. Nguyen Pho Trong, jelenlegi kommunista főtitkár 2016-ban hirdette meg „Lángoló Kemencék” néven korrupció ellenes kampányát, amelynek eddig két elnök és két miniszterelnök-helyettes esett áldozatul több száz hivatalnok mellett.

A mostani tárgyalás azonban a kommunista vezetéstől szokatlan módon rendkívüli nyilvánosságot kapott. Truong mellett további 84 ember ült a vádlottak padján, és mindenkit bűnösnek találtak. Négy vádlottat ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre, a további 80 vádlott 3 és 20 év közötti börtönbüntetést kapott. A per során 2700 embert hallgattak ki, amelyen 10 államügyész és 200 ügyvéd dolgozott.

Piaci árusból milliárdos ingatlanfejlesztő
Truong My Lan egy kínai-vietnámi családban született, Ho Chi Minh City-ben, amely Vietnám legnagyobb és leggazdagabb városa. A város korábban az antikommunista dél fővárosa volt, sokan még manapság is Saigonként ismerik. A milliárdosnő karrierjét piaci árusként kezdte, ahol anyjával árult kozmetikumokat.

A kommunista párt 1986-ban hirdette meg Doi Moi néven gazdasági reformjait, ami lehetőséget teremtett Truong és sok más vietnámi számára, hogy földeket és ingatlanokat vásároljanak. A 1990-es évekre már egy tekintélyes ingatlanportfóliót épített ki, amelyhez főleg éttermek és szállodák tartoztak.

Vietnámban minden föld hivatalosan az állam tulajdonában van. Emiatt a földhöz való hozzáférés gyakran az állami hivatalnokokkal való személyes kapcsolaton áll vagy bukik. Ez pedig komoly korrupciós problémákat rejt magában, és ahogy a gazdaság növekszik, úgy szárnyal a korrupció is.

A Saigon Commercial Bank
2011-re Truong kezében akkora hatalom összpontosult, hogy a rezsim megengedte számára, hogy három kisebb bank összeolvadását elősegítse, amelyek likviditási problémákkal küzdöttek. Az összeolvadásból született meg a Saigon Commercial Bank, amely az ország egyik legnagyobb bankja lett.

A helyi törvények szerint Vietnámban egyetlen magánszemély sem birtokolhatja egy bank részvényeinek több, mint 5 százalékát. Az ügyészek szerint azonban Truong inaktív vállalatok és hozzá hű megbízottakon keresztül a Saigon bank 90 százalékát birtokolta. Ezt a hatalmát pedig arra használta, hogy kinevezze a bank menedzsereit, és elősegítse vállalatainak hitelezését. A vizsgálat szerint Truong ezt annyira jól csinálta, hogy a bank teljes hitelezésének 93 százaléka irányult hozzá.

Az ügyészség egészen hajmeresztő eseteket is feltárt a nyomozás során. A vád szerint Truong sofőrje 2019-től kezdve összesen 4 milliárd dollárnyi készpénzt vett fel főnöke utasítására, amit a milliárdos nő a pincéjében tárolt. Ennyi készpénz, még a vietnámi dong legnagyobb címletében is két tonnát nyom. Az ingatlanmogul a felügyeleti szerveket is megvesztegette, a vietnámi jegybank korábbi főfelügyelője a vád szerint 5 millió dollárt kapott azért, hogy érdemben ne vizsgálja a cégei által kapott hiteleket.

Bevett gyakorlat lehet, amiért halálra ítélték Truong My Lan-t
A BBC által idézett szakértők szerint azonban korántsem egyedi eset az, amit a Saigon Banknál most feltártak. Lényegében köztudott volt, hogy Truong My Lan malacperselyként használja az SCB bankot ingatlanvásárlásokra. A szingapúri ISEAS intézet vietnámi programjának vezetője, Le Hong Hiep, ezt a működést bevett gyakorlatnak tartja, állítása szerint az SCB-n kívül más bankokat is így használnak.

Le-vel egyetértésben beszélt az ügyről David Brown, nyugdíjazott amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő is, aki hosszi időre visszanyúlóan foglalkozik Vietnámmal. Brown egy nagyobb stratégia részének látja a történéseket, amely célja, hogy a kommunista párt megerősítse tekintélyét a szabadabb üzleti kultúrával rendelkező dél felett. Brown szerint Truong eddig helyi befolyásos személyiségek védelmét élvezte, és a kommunista vezetés lényegében hagyta, hogy Ho Chi Minh City-t maffia-szerűen irányítsák.

Főtitkár a korrupció ellen, a gazdasági fejlődésért
A vietnámi kommunista pártot a 79 éves Nguyen Phu Trong vezeti. Nguyen az egyik legsikeresebb és leghosszabb időt magának tudható főtitkár a vietnámi kommunista párt története során. Egészsége azonban megromlott, és 2026-ban minden bizonnyal leváltják majd a párt éléről. Ambiciózus tervekkel vette át az ország irányítását, 2045-re Vietnámot a gazdag országok csoportjába akarta vezetni.

Céljának eléréséhez egy technológia és tudásközpontú gazdaság megteremtését tűzte ki célul, ehhez pedig szoros partneri kapcsolatot épített ki az Egyesül Államokkal. A gazdasági növekedés nem is maradt el, azonban ez együtt járt a korrupció felvirágzásával. Az ország berendezkedése így egy paradox helyzetbe került.

A rendszer működésében központi szerepe van az állami hivatalnokoknak, akik a növekvő gazdasági aktvitás hatására könnyebben korrumpálódnak. Ha Nguyen túlságosan szembeszáll a korrupcióval, akkor a gazdasági aktivitás is csökkenhet. Egyes vélemények szerint ez már be is következett, és a korrupció üldözése a bürokrácia lelassulását idézte elő. A hivatalnokok félnek bizonyos döntések meghozatalától, amely esetlegesen korrupció gyanújába keverheti őket.

“A növekedési modelljük régóta korrupt gyakorlatokra támaszkodott. A korrupció volt a zsír, ami működésben tartotta a gépezetet. Előfordulhat, hogy ha leállítják a zsírt, akkor a dolgok többé nem működnek.” – vélekedett Le Hong Hiep.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során