Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 11. 07:56, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Babaváró: Módosul a határidő

Babaváró: Módosul a határidő

A bankszektor elkezdte a babaváró támogatás módosításával kapcsolatos feladatok végrehajtását.

A bankszektor elkezdte a babaváró támogatás módosításával kapcsolatos feladatok végrehajtását, levélben értesítik az ügyfeleket a határidő meghosszabbításáról - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek: a kormány július 8-án kihirdetett határozata szerint 2026. július 1-jéig meghosszabbították a 2019 és 2021 között felvett babaváró támogatásoknál a gyermekvállalási határidőt.

A kedvező változást a hitelintézetek hamarosan hivatalosan is közlik az érintett ügyfelekkel - tették hozzá.

Hangsúlyozták: azok a babaváró programban részt vevő családok, amelyek az esetleges visszafizetési kötelezettségükről már tájékoztatást kaptak, tekintsék azt tárgytalannak, mivel a módosításnak megfelelő új értesítést kapnak majd.

A július 8-án kihirdetett kormányrendelet gyors végrehajtásáért a KIM az elmúlt napokban egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, amely arról tájékoztatta a tárcát, hogy a bankszektor dolgozik a babaváró hitel határidő-módosításának átvezetésén - ismertették.

Azok a banki ügyfelek, akik bankjuktól az elmúlt napokban tájékoztatást kaptak (vagy a következő néhány napban kapnak) a hitel visszafizetésének feltételeiről a nem teljesült gyermekvállalással kapcsolatban, tekintsék tárgytalannak a kiküldött információkat a gyerekvállalási határidő lejártáról - tudatták.

Kitértek arra, hogy a Magyar Bankszövetség megerősítette, a hitelintézetek a friss jogszabály alapján a meghosszabbított gyermekvállalási határidőnek megfelelően tájékoztatják az érintett ügyfeleket a jogszabályi változásokról. Azoknál a családoknál, amelyeknél a gyermek megszületésének határideje a 2024. július 1-je és 2026. június 30-a közötti időszakban járt le vagy járna le, a határidő 2026. július 1-jére módosul.

A babaváró programot 2019. július 1-jén indította a kormány azért, hogy a gyermeket vállaló fiatalokat ezzel is segítse az életkezdésben, a családalapításban és az otthonteremtésben. A lehetőséggel már több mint 245 ezer házaspár élt - írták a közleményben, kiemelve: "A magyar kormány a háborús időkben is megvédi a családokat."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén