Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Március 17. 08:40, vasárnap | Helyi sport
Forrás: MOTORSPORT KOLLÁTH BENJÁMIN

Az utolsó kanyarokban dőlt el a Sao Paulo-i E-Prix sorsa!

Az utolsó kanyarokban dőlt el a Sao Paulo-i E-Prix sorsa!

A Sao Paulo-i E-Prix utolsó körében a Jaguart hajtó Mitch Evanset megelőzve Sam Bird saját maga több mint három év utáni és a McLaren érkezése óta első győzelmét szerezte a Formula E-ben.

Az ötödik helyről rajtoló Bird többször is vezetett a futam során, de hat körrel a vége előtt elhibázott energiakezelés és túlmelegedés miatt át kellett engednie az első helyet Evansnek. A 34 körös verseny – melyre két biztonsági autós fázis miatt még hármat ráhúztak – utolsó körében az új-zélandi versenyzőt követő Bird újra támadásba lendült.

A tízes kanyar gyors balos törése előtt Bird a külső ívre húzódott, de Evans a derékszögű 11-es balkanyarba fordulva még kivédte a támadást, az utolsó előtti fordulóban azonban már nem volt ellenszere, így Bird 2021 óta először diadalmaskodott, akkor még azzal a Jaguarral nyert New Yorkban, akik erre a szezonra elküldték őt.

A második helyen célba ért Evans idei első dobogóját szerezte, míg mögötte az utolsó kanyarban bemutatott előzéssel Oliver Rowland a második Nissan-dobogót szerezte meg sorozatban, egy gyönyörű belső ívre vágással Jake Dennist és Pascal Wehrleint is megetette.

A pole-ból induló Wehrlein simán eljött a rajtnál és jelentős előnyre tett szert már az első körben, mögötte Stoffel Vandoorne tartotta a második helyet. Jean-Eric Vergne mellett a belső íven Evans megszerezte a harmadik helyet, de a legtöbbet Antonio Felix da Costa lépett előre, a nyolcadikról a hatodik helyre ugrott az első kör végére.

A portugál versenyző ekkor szárnyakat kapott és a második kör végén már Bird, Vergne és Evans is mögötte voltak, így harmadik lett, sőt, a harmadik körben már az élen állt, miután Wehrlein és Vandoorne is aktiválták első támadómódjukat.

A német a harmadik helyre csúszott, de Vandoorne hatodik lett, köszönhetően a vonatozásnak – a versenyzők egymás szélárnyékában való haladásának energiaspórolás céljából -, ami már tavaly is feltűnő jelenség volt Brazíliában és idén is visszatért.

Mire beküldték a biztonsági autót, hogy felszedjenek egy adag törmeléket – az egyes kanyarban Nico Müllerrel ütköző Norman Nato első szárnyát -, Bird maradt az egyetlen az élmenők közül, aki már mindkét támadómódját elhasználta, ezzel az élen haladó da Costa, Wehrlein és Vergne szélárnyékában bekkelve erős pozícióba került, amikor a kilencedik körben ismét egymásnak eshettek.

A következő körökben Evans és a bajnoki címvédő Dennis is vezette a mezőnyt, mielőtt a támadómód aktiválása után visszaestek, így a 15. körben Bird visszatért az élre Evans, Wehrlein és Dennis előtt. A vezető négyes mögött a bajnoki éllovas Nick Cassidy nehezen tudott előrekapaszkodni a kilencedik rajtpozíciójából.

A Jaguar versenyzőjének első szárnya már korábban megsérült és ennek végül katasztrófa lett a vége, az érintett karosszériaelem ugyanis a tízes balos törésben nagy tempónál a gumi alá szorult és így a falba csapódott, ekkor ismét bejött a biztonsági autó, Bird és a mögötte lévők pedig spórolhattak az energiával.

Mivel a folytatásra már nem kellett annyira spórolniuk, a versenyzők elsősorban védekező álláspontot vettek fel, előzés pedig alig történt, Evans azonban, akinek ezen a forró napon az akkumulátora nem működött 100%-on és ezért a végsebessége sem volt igazi, a rádióban már bejelentette, hogy az utolsó körben sebezhető lesz.

Az első ötös mögött da Costa idei első pontjait szerezte, mögötte Vergne és Vandoorne érkeztek. A Maserati MSG-ből Maximilian Günther remek felzárkózást mutatott be, 10 másodperces stop/go büntetést kellett letöltenie, mivel az időmérő előtt alkatrészeket cseréltek az autóban, ez pedig 40 rajthelyes bírságot jelentett. A német végül kilencedik lett, az első tízet pedig Sebastien Buemi zárta, bár mind ő, mind a másik Envisiont vezető Robin Frijns gumijai túlmelegedtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 13:39, csütörtök | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Megjósolhatatlan a mogyoródi verseny kimenetele.

Várhatóan izgalmasan alakul majd a hétvégi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futama, melynek a papírforma és az erőviszonyok alapján a háromszoros világbajnok Max Verstappen az esélyese.

2024. Július 18. 12:00, csütörtök | Helyi sport

Kékszalag - Elrajtolt a mezőny Balatonfüredről.

Elrajtolt az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről.

2024. Július 18. 09:24, csütörtök | Helyi sport

2024 Formula 1 Magyar Nagydíj Információk.

Az igazi Formula 1 élmény, amiről egy szurkoló álmodhat.

2024. Július 18. 09:15, csütörtök | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Herendi sisakban versenyez Norris a Hungaroringen.

Lando Norris teljesen egyedi, Herendi sisakban versenyez majd a hétvégén sorra kerülő 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.