Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Március 09. 16:09, szombat | Bulvár
Forrás: origo/web/zsuffa csaba

30 évig azt hitte, tart még a háború - az utolsó japán katona

30 évig azt hitte, tart még a háború - az utolsó japán katona

Három évtizeddel a világháború után adta meg magát az utolsó japán katona. Ki ne emlékezne még a Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével bemutatott Kincs, ami nincs című filmre?

És arra, hogy a szigeten, ahová kerültek, élt egy öreg japán katona, aki azt hitte, hogy még mindig tart a világháború? Az ő alakját bizony a valóság ihlette, ugyanis Onoda Hiroo 29 évig harcolt még Japán világháborús kapitulációja után.

Csak az elöljárójuk személyes parancsára hagyhatták abba a harcot

Onoda egy elszegényedett szamuráj család ötödik gyermekeként született 1922. március 19-én Kainanban. Fiatal korában sokat kendózott, ami valószínűleg nagyban hozzájárult, hogy ősei harcos útját kövesse. Mindössze 17 éves volt, amikor a megszállt Vuhanba ment, hogy pénzt keressen. Itt könyvelői állást kapott és elkezdett kínaiul is tanulni.

A második világháború során 1942-ben – ekkor volt 20 éves – jelentkezett a Japán Birodalmi Hadseregbe. Kiképzése során gerilla-hadviselést, propagandát, filozófiát, történelmet és harcművészeteket is tanult. 1944-ben – immár hadnagyként – a Fülöp-szigetekhez tartozó Lubang szigetére vezényelték egy különleges egységgel.

Onoda Hiroo hadnagy ( a képen jobbra, állva) a testvérével 1944-ben
Fotó: Mainichi Shimbun / Wikmedia Commons

A parancsa világos volt: meg kellett akadályozni a szövetséges erők előrenyomulását bármi áron.

Ehhez az is hozzátartozott, hogy csak akkor fejezhetik be a harcot, ha az elöljárójuk személyesen elmegy hozzájuk és azt parancsolja.

Arról, hogy az Egyesült Államok két atomtámadását követően Japán is letette a fegyvert, Onoda mit sem tudott. Ugyan szórtak szét a szigeten erről röplapokat, de ő ezt ellenséges dezinformálásnak gondolta. Így 1945 augusztusának második felében a három főből álló csapatával a sziget belsejébe ment, hogy gerillaakciókkal zavarja az „ellenséget.”

A hozzátartozóik kérésének sem engedelmeskedtek, és tűzharcot vívtak a rendőrökkel

A csapat létezésére négy évvel később derült fény, amikor az egység egyik tagja megszökött és feladta magát a járőröző filippínó rendőröknek. Nem sokkal ezután az egység családtagjaitól származó üzeneteket dobtak le repülőgépekből szerte a dzsungelben, de ez sem győzte meg a karakán tisztet.

Az erdőben található gyümölcsöket ették, illetve állatokat raboltak a lakosságtól. Ennek hatására természetesen a rendőri járőrözés is megerősödött és először 1954-ben Shoicsi Simadát, majd 1972-ben Kinsicsi Kozukát egy rendőrséggel folytatott tűzharcban lelőtték. Így az utolsó két évet Onoda már egyedül töltötte.

Onoda hadnagy egészen 1972-ig kitartott a dzsungelben - Fotó: AP / The Telegraph

A hadnagyot ekkor már hazájában halottnak nyilvánították, ám egy Szuzuki Norio nevű fiatalember élete céljának tekintette, hogy megtalálja a közel három évtizede eltűnt katonát. Ez csodával határos módon sikerült is neki. Onoda meglepően nyitott volt, sokat beszélgettek, azonban Szuzuki unszolására sem volt hajlandó befejezni a harcot, továbbra is felettese személyes parancsára várt.

Ez a tiszt nem volt más, mint Tanigucsi Josimi őrnagy, aki szerencsére túlélte a háborút és könyvárusként dolgozott. Az őrnagy repülőre szállt és felkereste egykori beosztottját. Ezután felszólította a megadásra és a hazaindulásra. Onoda és egysége megközelítően 30 embert ölt meg akcióik során, így Japán amnesztiát kért neki, amit meg is kapott. Hazatérésekor hősként ünnepelték a katonát, aki a parancsot mindenáron teljesíteni akarta.

Nem találta helyét a háború utáni modern Japánban

Mindezek ellenére Onoda már nem találta helyét „az új Japánban”, ugyanis túl nyugatiasnak érezte azt, így Brazíliába költözött, ahol gazdálkodó lett. 1984-ben azonban visszatért szülőhazájába, ahol gyerekeknek oktatótáborokat is szervezett. 1996-ban a Fülöp-szigetekre is visszatért, ahol virágot helyezett arra a helyre, ahol Kozukát lelőtték. Ezen felül 10 ezer dollárral járult hozzá a helyi gyerekek megsegítéséhez.

Onoda Hiroo a megadás jeleként átadja a kardját Ferdinand Marcos fülöp-szigeteki elnöknek, 1972-ben -Fotó: Malacañang Palace / Wikimedi Commons

Onoda 2010-ben így nyilatkozott a kapott parancsáról: „Tiszt lettem és parancsot kaptam. Szégyent éreztem volna, ha nem próbálom meg teljesíteni.” A második világháborút legtovább folytató japán katona 2014. január 16-án, 91 éves korában hunyt el.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.