Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. November 11. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: radiofocus

Az UNESCO szervezetébe integrálódhatnak a geoparkok

Az UNESCO szervezetébe integrálódhatnak a geoparkok

Az UNESCO 38. Közgyűlése zajlik Párizsban ezekben a napokban, az előterjesztések között pedig olyan anyagot is találni, mely nógrádi vonatkozással is bír.

A geoparkok nemzetközi helyzetéről döntenek ugyanis ezekben a napokban. A térségünk ökoturizmusában egyre jelentősebb szerepet elfoglaló Novohrad–Nógrád Geopark 2010. tavaszán nyert felvételt az Európai és Globális Geopark Hálózatába. Utóbbi hálózat már abban az időben is az UNESCO „támogatásával" működött, az egyre bővülő hálózat vezetői azonban már hosszú évek óta munkálkodtak annak érdekében, hogy ez a kötelék még erősebbé váljon. Amennyiben a közgyűlés döntése igen lesz, úgy az UNESCO szervezetén belül átalakul a Nemzetközi Földtudományi Program, nevét Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programra változtatják, azon belül pedig létrejön a szervezet által teljes mértékben elismert UNESCO Globális Geoparkok programja. Ez azt eredményezhet, hogy a Világörökség és az Ember és Bioszféra Programok mellett a geoparkok válhatnak az UNESCO harmadik ilyen típusú rendszerévé, a címmel bíró területek (el)ismertsége előtt pedig új távlatok nyílhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 12:00, hétfő | Helyi

Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken.

A Múzeumok és Galériák Éjszakáját rendezik meg szombaton a felvidéki Füleken, a program központi témája Egyiptom lesz a szervező Füleki Vármúzeum.

2024. Május 13. 10:21, hétfő | Helyi

A hétvége eseményei!

Kigyulladt egy szemetes konténer egy tárolóban,Elhagyta az úttestet és egy fának ütközött egy személyautó,Gázolaj folyt az úttestre kis területen egy meghibásodott járműből.

2024. Május 13. 10:10, hétfő | Helyi

Versenybe szálltak önkéntes tűzoltóink.

Idén Salgótarjánban, a Baglyasaljai Tűzoltó gyakorlópályán került megrendezésre a Szent Flórián napi ünnepséggel egybekötött önkéntes és létesítményi tűzoltók versenye.

2024. Május 13. 08:00, hétfő | Helyi

Hideg reggel jön, de napközben már nem fogunk fázni.

Gomolyfelhős, napos időjárás várható. Jelentéktelen csapadékra késő délután, este van esély a délnyugati határ közelébe