Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 29. 14:15, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az új drogstratégia keményebben lép fel a terjesztőkkel szemben

Az új drogstratégia keményebben lép fel a terjesztőkkel szemben

A budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban naponta három-öt kábítószer túladagoltat látnak el, a GHB használók száma, akiknek egy része életveszélyes állapotban kerül a kórházba.

Évente kétszáz körül van, országosan pedig 300-350, mondta el Zacher Gábor toxikológus, a kórház osztályvezető főorvosa a közrádió egyik műsorában. Az új drogstratégia a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, s célját a közösségek, elsősorban is a család segítségével kívánja elérni.

Egy átlagos hétvégi napon körülbelül háromszázezren használnak pszichoaktív szert, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi fiatal lenne rabja a kábítószernek, magyarázta Zacher Gábor. A droghasználók ma már nem dílertől vásárolnak, hanem interneten rendelik a szert, amit futár visz ki. A tiltás önmagában nem segít, állítja a toxikológus, az internetes kereskedelmet azonban meg kell akadályozni, és ebben a törvényi szabályozás megoldást jelenthet. Hozzátette, a szakemberek nagyon várják már a C-lista elkészültét, ami olyan kémiai szerkezetekről határoz, amelyek kereskedelme tilos lesz.

Téglássy Kristóf a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkársága ifjúságügyi főosztályának vezetője a műsorban elmondta, a 2009-ben elfogadott drogstratégia csak az akkori MSZP, SZDSZ frakció szavazataival ment át, a Fidesz és a KDNP képviselői már akkor jelezték, hogy hiányzik belőle az értékrendszer. Az új drogstratégia a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, s a felépülés központú kezelést, a teljesen drogmentes életet tartja fontosnak, s ezt a célt a közösségek, a kortárscsoportok jó példájával és elsősorban is a család erősítésével kívánja elérni.

2010-ben sikerült felgyorsítani a folyamatokat, s kilenc új szert vettek a tiltólistára, köztük a GHB-t, vagyis a Ginát is. Decemberben az úgynevezett egészségügyi salátatörvényben fogadta el az Országgyűlés, hogy a közismert nevén designer drogokat C-listára tesz - mondta Téglássy, hozzátette: a drogmegelőzésre ugyan idén kevesebb pénz jut, de továbbra is támogatják a szociális munkát végző civil szervezeteket, a pályázat kiírását pedig áprilisra tervezik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során