Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 23. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Az országos adó- és járulékbevételek 0,6 százalékát adja Nógrád megye

Az országos adó- és járulékbevételek 0,6 százalékát adja Nógrád megye

Nógrád megyében az év első öt hónapjában 18,9 milliárd forint bevétel folyt be a kiemelt adó- és járuléknemekből, ami 2,5 milliárd forinttal, 15 százalékkal több, mint a múlt évi hasonló adat.

Az országos szintű kiemelt adó- és járuléknemek bevételeinek 0,6 százaléka keletkezett a megyében, az arány évek óta nem változik - mondta Szalayné Ostorházi Mária, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője.
A főigazgató hozzátette: évek óta változatlan a megye régión belüli súlya is, Nógrád 11-13 százalékkal járul hozzá az észak-magyarországi térség bevételeihez.
Szalayné Ostorházi Mária ismertette: a megyében az egyéni vállalkozások száma stagnál. Jellemzően önfoglalkoztató a mintegy 7 ezer egyéni vállalkozó, alapvetően a kereskedelemben, szállításban, vendéglátásban és építőiparban végzik tevékenységüket. Az árbevételt tekintve a szállítás tud növekedést felmutatni.
A főigazgató közölte: 2011-ben a nógrádi egyéni vállalkozók több mint 4 milliárd forintot fizettek be adóként a költségvetésbe. Az összes adóbevételben ez elenyésző, de ha azt nézzük, mennyi egy kórház vagy egy iskola költségvetése, akkor nagy számnak tűnik - tette hozzá.
A múlt évi szja bevallások tapasztalatairól Ponyiné Oszvald Katalin adóügyi igazgatóhelyettes elmondta: 72 ezer 193 bevallás érkezett a magánszemélyektől, ebből az adónemből 4 milliárd forint folyik be. Nógrádban döntően papír alapon teljesítik a bevallási kötelezettséget.
Míg tavaly közel 22 ezer visszaigénylőnek több mint 1 milliárd forintot utalt vissza az adóhivatal, addig idén 19 ezer ilyen bevallásra 800 millió forintot. Ebből ugyanakkor 3 ezer esetben 33 millió forintot visszatartottak az adózók más hátralékainak rendezésére - mondta az igazgatóhelyettes.
Közölte azt is: 108 esetben jogosulatlannak ítélték a visszaigénylést, így a visszatartott 33 millió forint mellett további 4 milliót nem engedtek kiutalni, a jogosulatlanság többségében jogszabályértelmezési problémákból adódott.

Címkék: járulék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.

2024. Április 25. 08:00, csütörtök | Helyi

Csak futó zápor szakíthatja meg a napsütést.

Felszakadozik a felhőzet, reggel már csak néhol eshet. Napközben a sok napsütés mellett gomolyosodni kezd az ég, és elszórtan főként a Dunántúlon.

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit