Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Március 22. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Az önkormányzat tulajdonába került a tolmácsi Szentiványi-kastély

Az önkormányzat tulajdonába került a tolmácsi Szentiványi-kastély

Hat évig húzódó per lezárultával Tolmács önkormányzatának a tulajdonába került a műemléki védelem alatt álló Szentiványi-kastély.

A nyugat-nógrádi községben még nem döntöttek az épület hasznosításáról - tájékoztatta Hajnis Ferenc polgármester az MTI-t.
A polgármester elmondta, hogy 1992-ben egy magyar befektető vásárolta meg a falu közepén álló kastélyt a rétsági önkormányzattól (Tolmács akkor még Rétság városrésze volt), végzett is felújításokat az épület külső részén, megjavíttatta a tetőszerkezetet, azután viszont elhagyta a települést.
Az eltűnt befektető banki hitelei miatt vagyonrendezés alá került a kastély, Tolmács önkormányzata pedig 2004-ben 2,8 millió forinttal megnyerte a licitet - idézte fel Hajnis Ferenc, hozzátéve: mivel azonban a vagyonrendező újra meghirdette a licitet, és 2007-ig húzódott a vagyonrendezés, az önkormányzat 2007-ben bíróságon támadta meg az eljárást.
A per lezárult, március elején hivatalosan az önkormányzat tulajdonába került a rossz állapotú kastély - közölte a polgármester.
A 18. században épült, barokk stílusú, földszintes épületben korábban óvoda és iskola működött, de az 1970-es évektől üresen áll.
Hajnis Ferenc elmondta, fel kell értékeltetni az épületet, hasznosításáról a testület sem tárgyalt még, de olyan befektetőre számítanak, aki "fantáziát lát benne" akár úgy is, hogy az épület önkormányzati tulajdonban marad.
Hozzátette: a korábbi vevő kastélyszállót akart kialakítani, ennek tervei elérhetők az önkormányzatnál.

Címkék: kastély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.