Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Március 22. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Az önkormányzat tulajdonába került a tolmácsi Szentiványi-kastély

Az önkormányzat tulajdonába került a tolmácsi Szentiványi-kastély

Hat évig húzódó per lezárultával Tolmács önkormányzatának a tulajdonába került a műemléki védelem alatt álló Szentiványi-kastély.

A nyugat-nógrádi községben még nem döntöttek az épület hasznosításáról - tájékoztatta Hajnis Ferenc polgármester az MTI-t.
A polgármester elmondta, hogy 1992-ben egy magyar befektető vásárolta meg a falu közepén álló kastélyt a rétsági önkormányzattól (Tolmács akkor még Rétság városrésze volt), végzett is felújításokat az épület külső részén, megjavíttatta a tetőszerkezetet, azután viszont elhagyta a települést.
Az eltűnt befektető banki hitelei miatt vagyonrendezés alá került a kastély, Tolmács önkormányzata pedig 2004-ben 2,8 millió forinttal megnyerte a licitet - idézte fel Hajnis Ferenc, hozzátéve: mivel azonban a vagyonrendező újra meghirdette a licitet, és 2007-ig húzódott a vagyonrendezés, az önkormányzat 2007-ben bíróságon támadta meg az eljárást.
A per lezárult, március elején hivatalosan az önkormányzat tulajdonába került a rossz állapotú kastély - közölte a polgármester.
A 18. században épült, barokk stílusú, földszintes épületben korábban óvoda és iskola működött, de az 1970-es évektől üresen áll.
Hajnis Ferenc elmondta, fel kell értékeltetni az épületet, hasznosításáról a testület sem tárgyalt még, de olyan befektetőre számítanak, aki "fantáziát lát benne" akár úgy is, hogy az épület önkormányzati tulajdonban marad.
Hozzátette: a korábbi vevő kastélyszállót akart kialakítani, ennek tervei elérhetők az önkormányzatnál.

Címkék: kastély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.