Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Az ombudsman nem ért egyet azzal, hogy megszüntetnék a családi pótlék visszamenőleges folyósítását

Az ombudsman nem ért egyet azzal, hogy megszüntetnék a családi pótlék visszamenőleges folyósítását

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa nem ért egyet a szociális és a gyermekvédelmi törvényeknek azzal a tervezett módosításával, amelynek értelmében egyes esetekben megszűnne a családi pótlék visszamenőleges folyósításának lehetősége, az ombudsman ezért az előterjesztés átdolgozását kéri.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az előterjesztés alapján a nyári hónapokra akkor sem járna családi pótlék a már nem tanköteles gyermek után, ha a szünetet követően folytatja tanulmányait. Az ombudsman szerint nincs elfogadható indoka annak, hogy ne folyósítsák a nyári szünet idejére visszamenőlegesen a családi pótlékot.
Kiemelték, az előterjesztés megszüntetné annak lehetőségét is, hogy az ötven tanórát mulasztó gyermek iskolai támogatása visszamenőlegesen kifizethető legyen, ha a gyermek ismét jár iskolába - mutattak rá. Szabó Máté egyetért azzal, hogy ösztönözni kell a gyermekek tanulását, iskolába járását, azonban álláspontja szerint a családi pótlék mérlegelés nélküli megvonásával, tehát "ösztönzés helyett büntetéssel" nem érhető el ez a cél.
Kitértek arra is, a biztos helyesli, hogy az előterjesztés szervezett keretek között kívánja segíteni "a gondoskodásból kikerülő fiatalok önálló életkezdését". Aggályosnak tartja azonban a Gyermekvédelmi Lakás Alap létrehozásával biztosítandó lakhatást, mert az egyrészt az állami gondoskodásból kikerülő, illetve utógondozásban részesülő fiatal felnőttek társadalmi kirekesztődéséhez vezethet, másrészt az alkalmazni kívánt szerződési feltételek csak látszólag kedvezőek a fiataloknak. Előrelátható és tervezhető kiadások helyett ugyanis a szerződés értelmében olyan karbantartási költségeket hárítanának rájuk, amelyek az ingatlanok eltérő állapotából adódóan esélyegyenlőtlenséghez, illetve jogvitákhoz vezethetnek az alapkezelővel - írták.
Az ombudsman hiányolja az előterjesztésből, hogy a szükséges törvényi garanciák nélkül kívánja megteremteni a fogyatékossággal élők támogatott lakhatásának jogi hátterét, így például nem tartalmazza, milyen lakhatási körülményeket kell nekik biztosítani. Szabó Máté szerint problémát jelent az is, hogy a magyar jogrendszerben nem létezik egységes definíció a "fogyatékos személy" meghatározására, emiatt a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának hatékonyabbá tételét szolgáló törvénymódosítás nem érheti el a célját.
A kommüniké szerint az alapvető jogok biztosa támogatja a házi segítségnyújtásban részesülők körének bővítését. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár az önkormányzati kapacitások szűkösek, változatlanul figyelni kell a rászorulók gondozására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;