Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2023. Szeptember 19. 10:00, kedd | Helyi sport
Forrás: BALÁS RÓBERT

Az olimpiai bajnok Básti István ma ünnepli 79. születésnapját!

Az olimpiai bajnok Básti István ma ünnepli 79. születésnapját!

A fociszurkolók az utóbbi közel 60 év – a Szojka Ferencet követő időszak – legnépszerűbb nógrádi játékosának tartják Básti Istvánt, az SBTC olimpiai bajnokát, a kifinomult technikával megáldott karmestert. Az idő azonban múlik, a

A nagyszerű irányító középpályás parádés alakításainak, pompás góljainak se szeri, se száma. Szepesi György, a legendás rádióriporter a „nagy Inter” játékmesteréhez hasonlítva, a „magyar Corsónak” nevezte a tarjáni fazonszabászt, a hazai mezőny egyik legtechnikásabb játékosát.
Básti István 1944. szeptember 19-én született Salgótarjánban. A Stécében bajnoki mérkőzéseken 1963–80-ig 347 mérkőzésen 60 gólt lőtt. A kezdetekre egyik beszélgetésünk során így emlékezett:

– Az acélgyári általános iskola tanulója voltam, amikor testnevelő tanárom, Rákóczy István felfedezett – említette Básti. – Hatodikba jártam, amikor Csillebércen országos úttörőbajnokságot nyertünk. Ezután 14 évesen, 1958-ban leigazolt az SBTC, amely első és egyetlen egyesületem volt.
A tehetséges fiú 1963-ban, az NB I/B-ben debütált a Kriskó Lajos, Toldi Miklós, Krajcsi József, Básti István és Rozgondi Pál alkotta csatársorban.
– Az első élvonalbeli mérkőzésemet 1965 márciusában, a Vasas elleni 1:1-es hazai idénynyitón játszottam a balszélső posztján – folytatta. – Az első NB I-es gólomat a szegedieknek lőttem 1965 augusztusában. Végül Marosvári Béla találta meg számomra a bal oldali középpályás posztját, ő kovácsolta össze a Szalay–Répás–Básti hármast.

A reményteljes fiatalra a válogatottnál is felfigyeltek. Az 1968-as olimpia volt élete legnagyobb sportélménye.
– A klubtársammal, Szalay Mikivel voltunk Mexikóban – emlékezett. – Örültünk, hogy vidéki fiatalként ott lehetünk. Óriási élmény volt részt venni a világ legnagyobb sportfesztiválján, ahonnan aranyéremmel tértünk haza. A tornán Ghána, Salvador és Irán ellen játszottam. A döntőt kívülről néztem, de az olimpiai dobogó tetején állva hallgatni a Himnuszt, csodálatos érzés volt.
A következő években Marosvári Béla, majd Moór Ede edzők keze alatt alakult ki az SBTC sikercsapata, amely az 1971/72-es bajnokságban bronzérmet szerzett az NB I-ben.

– A bronzérem az egyik legkellemesebb emlékem – hangsúlyozta. – A siker titka, hogy már régóta együtt játszott a társaság, egymás gondolatait is ismertük. Moór Ede kiváló edző volt, aki ütőképes csapattá kovácsolta össze a legénységet, amelyben túlnyomórészt tarjáni vagy környékbeli játékosok szerepeltek.
Básti legemlékezetesebb mérkőzése is e szezonhoz kötődik, amikor a fiúk a bajnokság hajrájában, itthon 15 ezer néző előtt nagyszerű mérkőzésen 3-1-re győzték le a későbbi ezüstérmes Bp. Honvédot.
Ezután következett a müncheni olimpia, ahová Básti is utazott.
– Münchenben végül nem léptem pályára, csak a kispadig jutottam, és a csapat ezüstérmes lett – említette. – De az ottani napok is nagy élményt jelentettek, mert ez sokkal modernebb olimpia volt, lenyűgöző létesítményekkel.

Az UEFA-kupában az SBTC a görög AEK Athénnal került szembe.
– Ezt a csatát egy kicsit elszúrtuk – folytatta. – Az első meccsen, Athénban 3–1-re kikaptunk. A visszavágón a 11-esemmel 1–0-ra vezettünk, és már csak egy gólt kellett volna lőnünk a továbbjutáshoz. A hajrában kitámadtunk, és egy ellentámadásból kiegyenlítettek a görögök. Pedig a Liverpool lett volna a következő ellenfelünk.
Básti számtalan látványos gólt szerzett pályafutása során. Neki melyik a legszebb?
– A sok közül talán az, amikor 1979 tavaszán 2–1-re legyőztük a Honvédot. A Stécé ekkor játszotta az ezredik NB I-es mérkőzését. Lakat Karcsi bácsi a szünet után, 0–1-nél küldött pályára, ahol előbb gólpasszt adtam Bíró Antinak, majd pedig Gujdár Sándor kapus feje fölött 20 méterről emeltem be a győztes gólunkat.
A játékmestert a legtechnikásabb magyar futballisták közé sorolták, mégsem került be a nagyválogatottba.

– Akkoriban nehéz volt egy vidéki játékosnak betörni a nemzeti tizenegybe – említi. – Igaz, több fővárosi csapat is megkeresett, de a Stécénél családias szellem uralkodott, és nem akartam elmenni a szülővárosomból. Néha eszembe jut, hogy jó lett volna legalább egyszer játszani a nagyválogatottban.
A visszavonulása után Básti előbb fogtechnikus, majd nyugdíjba vonulásáig a sportcsarnok létesítményvezető-helyettese volt. Több mint tíz évig a Magyar Olimpiai Bizottság tajaként szolgálta a hazai sportéletet.

Básti István néhány éve a magyar labdarúgást világraszóló sikerekkel gazdagító, kiemelkedően eredményes sportolói pályafutása jutalmául a Magyar Érdemrend Tisztikereszti kitüntetésben részesült. Bízik benne, hogy előbb-utóbb újra több ezer ember fogja buzdítani az Stécét.

Isten éltesse, Básti Istvánt!
B. R.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 17:26, kedd | Helyi sport

Az online tér veszélyeire készíti fel a sportfogadókat és felhasználókat az SZTFH és a Szerencsejáték Zrt.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Szerencsejáték Zrt. az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretein belül októberben együtt készíti fel a sportfogadókat és felhasználókat az online tér veszélyeire.

2023. Október 03. 17:19, kedd | Helyi sport

Nyolcszáz magyar fiatal nyerhet újra ingyenes európai vonatbérletet.

Szerdától újra lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatbérletekre, az idei második pályázati körben közel nyolcszáz magyar fiatal részesülhet az ingyenes európai utazás lehetőségében.

2023. Október 03. 17:12, kedd | Helyi sport

Az Alpok után a Himalája átszelésére készül Zichó Viktor kerékpárral!

Zichó Viktor kerékpáros arra készül, hogy az Alpok után a világon elsőként hosszában átszelje a Himaláját, és az útról dokumentumfilmet is készítene.

2023. Október 03. 12:31, kedd | Helyi sport

Rali Eb - Csomós Miklós hibamentes versenyzést és dobogót vár magától.

Hiba és defektmentes versenyben reménykedik és a dobogós helyezést tűzte ki célul Csomós Miklós raliversenyző a hétvégén Nyíregyházán és környékén sorra kerülő Európa-bajnoki (ERC) futamon, a Rally Hungaryn.