Városlista
2023. március 24, péntek - Gábor, Karina

Hírek

2012. Január 14. 14:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az internetfüggőség agyi problémákat okoz

Az internetfüggőség agyi problémákat okoz

Az internetfüggőség hatására bekövetkező agyi elváltozások az alkohol és a drog hatásaihoz hasonlóak – állítják a kutatók előzetes vizsgálatok alapján. A felfedezés segíthet az addikció megfelelő kezelésében.

Kínai tudósok 17 fiatal internetfüggő agyi állapotát vizsgálták meg, s megállapították, hogy az internetfüggőség klinikai rendellenesség, amelynek legfőbb jellemzője a kontroll nélküli internethasználat. A Hao Lei által vezetett kutatók a Kínai Tudományos Akadémián, Wuhan városában 14 és 21 év közötti fiatalokon végeztek el agyi képalkotó vizsgálatokat - írja a BBC.

Harmincötből 17 esetben állapították meg az internet függőségi zavar (IAD) fennállását, miután igennel válaszoltak a következő kérdésre: „Többször próbált-e már leszokni az internetfüggőségről?”.

Emellett a függőséggel diagnosztizáltaknál speciális MRI képalkotó vizsgálatok elváltozásokat mutattak az agyi fehérállományban. Dr. Hao Lei megállapította: „Az eredmények azt mutatják, hogy az IAD rendellenességet okoz a fehérállományban, amely befolyásolja az érzelmet, a figyelmet, valamint a döntéshozatalt és kognitív kontrollt. Az IAD tehát idegi és lelki problémákkal párosul, amely kontroll zavarokat generál' - magyarázta a szakember.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: internet, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:35, péntek | Belföld

Beérte Portugáliáét az egy főre jutó magyar GDP, vásárlóerő paritáson

Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők \"károgása\" és a jegybanki vélemények ellenére az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP -

2023. Március 24. 12:27, péntek | Belföld

Úgy be volt rúgva, hogy állni se bírt, mégis a volán mögé ült - Videó

A rendőrök továbbra is hangsúlyozzák, hogy ne vezessen gépjárművet, ha alkoholt, vagy bódító hatású szert fogyasztott a vezetés megkezdése előtt!

2023. Március 24. 09:21, péntek | Belföld

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is.

2023. Március 24. 07:09, péntek | Belföld

Novák Katalin: addig van magyar jövő, amíg vannak gyermeket vállalók Magyarországon

Addig van magyar jövő, amíg vannak olyanok, akik gyermeket vállalnak Magyarországon - mondta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kaposváron.