Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 08. 12:40, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Az idén is lehet szavazni az év háziorvosára a Kárpát-medencében

Az idén is lehet szavazni az év háziorvosára a Kárpát-medencében

Az év praxisa a Kárpát-medencében elnevezéssel az idén is pályázatot hirdetett a magyarországi, illetve a határon túli magyar háziorvosok,

illetve elsősorban az őket ajánló betegek számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma - közölte a tárca országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A nyolcadik éve meghirdetett pályázathoz kapcsolódó evpraxisa.hu című honlapon a betegek ajánlhatják háziorvosukat, majd szavazhatnak is a zsűri által kiválasztott tíz magyarországi és tíz határon túli háziorvosra - közölte Szentes Tamás.

Hangsúlyozta, hogy a pályázat annál is inkább fontos az államtitkárság számára, mert az alapellátás a betegek első találkozási pontja az egészségüggyel, és ha az jól működik, hatékonyabbá válhat a teljes egészségügyi ellátás.

Az emberek egészségének megőrzése érdekében alapvető a bizalmi kapcsolat kialakulása a betegek és a háziorvosok között, hiszen ők ismerik leginkább pácienseik kórtörténetét és életvitelét - mondta. Ugyanakkor az elmúlt években jelentősen nőtt a háziorvosokra nehezedő teher, ezért a pályázat révén is erősíteni kívánják az orvosok és az őket segítő nővérek presztízsét, megbecsültségét - fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár lényegesnek nevezte, hogy a határon túli nemzetrészekre is kiterjed a pályázat, mert a magyar kormány fontosnak tartja a határon túl dolgozó orvosok megbecsülését is. Annál is inkább, mert csak egészséges nemzetnek lehet jövője - mondta Szentes Tamás.

B. Király Györgyi, a projekt vezetője közölte: a betegek május 10-ig ajánlhatják egy rövid történet megírásával a háziorvosukat.

Az írások alapján az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tíztagú zsűri kiválasztja azt a tíz-tíz magyarországi, illetve határon túli háziorvost, akikre szavazhatnak a betegek, május 20-tól június 2-ig. A nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásának köszönhetően - ismertette a pályázat menetét a projektvezető.

Az elmúlt évben 90 ezren szavaztak a háziorvosokra, és egy-egy orvos támogatása ügyében komoly közösségi összefogás alakult ki - mondta B. Király Györgyi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.