Városlista
2024. október 7, hétfő - Amália

Hírek

2024. Október 07. 16:25, hétfő | Helyi
Forrás: NASA/portfolio/web/zsuffa csaba

Az első állandó, Hold körül keringő bázis

Az első állandó, Hold körül keringő bázis

Alakul a NASA fejlesztése: hamarosan új űrállomás áll majd üzembe. A NASA Gateway holdi űrállomásának egyik kulcsfontosságú modulja fontos teszteket teljesített,

ami jelentős előrelépést jelent az első állandó, Hold körül keringő bázis megvalósulásában.

Az űrügynökség bejelentése szerint a Gateway űrállomás fontos szerepet játszik majd az Egyesült Államok Artemis Hold-programjában és a jövőbeli Mars-missziók előkészítésében - írta meg a Futurism.

A NASA közleménye szerint a Gateway holdi űrállomás lakóhelyként és logisztikai egységként szolgáló HALO (Habitation and Logistics Outpost) modulja sikeresen teljesítette a statikus terhelési teszteket. Ezek a vizsgálatok hivatottak biztosítani, hogy a szerkezet ellenálljon az űrben várható szélsőséges körülményeknek.


A statikus terheléses tesztelés az egyik legfontosabb környezeti stresszteszt, amelynek a HALO-t alávetik- áll a NASA közleményében.

A jelenleg Olaszországban található modult a tesztek befejezése után Arizonába szállítják, ahol a Northrop Grumman vállalat végzi el az utolsó simításokat.

A HALO egyike lesz annak a négy nyomás alatt álló modulnak, amelyekben az űrhajósok élni és dolgozni fognak a Hold körüli pályán.

Az űrállomás fontos szerepet játszik majd a Hold déli sarkvidékére tervezett küldetések előkészítésében is.

A Gateway projekt az első tartós bázis lesz a Hold körül, ami kulcsfontosságú lépés a NASA Artemis programjában és a jövőbeli Mars-missziók előkészítésében. Az űrállomás moduljait külön-külön juttatják majd fel az égitest körüli pályára. Az első komponensek - az energiaellátó- és hajtóműelemek (PPE) - legkorábban 2027 decemberében indulhatnak útnak egy SpaceX Falcon Heavy rakéta fedélzetén.

A konzervatív becslések szerint a Gateway 2028-ra válhat lakhatóvá.

Bár a projekt ambiciózus és késések előfordulhatnak, a NASA bizakodó a fejlesztés előrehaladását illetően.

A Gateway az emberiség első holdi űrállomása lesz, amely a NASA Artemis-misszió részeként a tudományos felfedezések új korszakát támogatja - hangsúlyozta a NASA.

Az Apollo-program vége óta, több mint 50 éve nem járt már űrhajós a Holdon, a jelenleg kibontakozó új globális űrversenyben pedig Kína és az Egyesült Államok is nagy erőfeszítéseket tesz az égitest meghódítására. Az ázsiai ország számos űrkutatási projektje mellett 2030-ra tervezi az első Holdra-szállását, míg a NASA előrejelzései szerint legkorábban 2026-ban léphet amerikai űrhajós az égitest felszínére.

Fotók: x.com/NASA_Gateway/status

_ _ _ _

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 16:57, hétfő | Helyi

Jókai Mór rokona, Jókay-Ihász Lajos etette az első amerikai űrhajósokat

Miután az űrversenyre rákapcsolva a NASA elindította a Mercury-programot, 1961-ben elérkezettnek látta az időt az első emberes űrrepülésekhez. Abban az évben két asztronauta, Alan Shepard és Virgil Grissom is sikeresen megjárta az űrt,

2024. Október 07. 16:45, hétfő | Helyi

Forradalmasíthatja a telefon- és elektromosautó-gyártást egy új akkumulátortechnológia

Jelenleg a lítiumion-akkumulátorok számítanak az elektromos járművek, repülőgépek és okostelefonok energiaellátása sztenderdjeinek, elsősorban magas teljesítményük miatt. Azonban van egy jelentős hátrányuk:

2024. Október 07. 06:38, hétfő | Helyi

Megrendítő történetek az aradi vértanúk utolsó óráiból

Az 1849. október 6-án kivégzett mártírok hősi viselkedésükkel megmutatták, hogyan lehet emelt fővel, méltósággal meghalni. A megtorlás hónapjai és annak menete a történelemkönyvekből már jól ismert,

2024. Október 06. 08:13, vasárnap | Helyi

Lebstück Mária története

A nemzeti gyásznap alkalmából ezúttal egy különleges forradalmár, Lebstück Mária történetét idézzük fel.