Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 09. 18:13, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az egészségipar számos területén önellátóvá vált az ország

Az egészségipar számos területén önellátóvá vált az ország

Az Egészségipari támogatási program (Etp) elindításakor elsősorban az önellátást tűzte ki célul a kormány az egészségipari termékek és alapanyagok terén,

és ezt a kihívást kevesebb mint egy év alatt sikerült teljesíteni számos területen - jelentette ki a pénzügyminiszter pénteken, Tökölön és Szigethalmon, ahol az Etp keretében megvalósuló beruházásokat adott át.
Varga Mihály a Pest megyei településeken előbb a Magyar Piszke Papír Kft. egészségipari fejlesztését, majd a Rex-San Kft. egészségipari beruházását adta át, amelyek összértéke meghaladta a 2,7 milliárd forintot, a kormány pedig együttesen kétmilliárd forinttal támogatta a fejlesztéseket.

Az átadóünnepségeken a miniszter elmondta, Magyarország a saját lábára állt egyebek mellett maszkgyártásban, a Favipiravir, illetve az oltáshoz használt orvosi eszközök és a fertőtlenítőszerek előállításában.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az önellátás mellett további cél az egészségipar fejlesztésével a hosszú távú növekedési képesség, az exportteljesítmény erősítése.

A tárcavezető kijelentette: egy teljesen új iparág épül fel Magyarországon a program segítségével, a megvalósuló beruházások évente akár 170-180 milliárd forint árbevételt jelenthetnek a magyar gazdaságnak. Az Etp keretében összesen 82 egészségipari fejlesztés jön létre 86 milliárd forint összértékben, amelyhez a kormány 66 milliárd forintos támogatást nyújt a vállalkozásoknak, és a fejlesztésekkel összesen 5700 munkahely válik biztossá - fűzte hozzá.

A Magyar Piszke Papír Kft. a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak foglalkoztatását látja el közfeladatként. A támogatás révén 700 millió forintos fejlesztést valósítottak meg az intézményben, amivel egy új, vírus- és baktériumölő hatással bíró, egészségügyi-higiéniai papírtermék gyártása indul el, és amelyhez a kormány 550 millió forintos támogatást nyújtott.

A magyar tulajdonú Rex-San Kft. gyógyászati segédeszközök, maszkok, védőfelszerelések előállítására épített új üzemet Szigethalmon. A kapacitásbővítés több mint kétmilliárdos költségéből 1,6 milliárd forintot biztosított a kormány az Egészségipari támogatási programból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére