Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 15. 20:23, péntek | Helyi
Forrás: index/valeria/web/zsuffa csaba

Az ARANYVONAT, rajta Magyarország vagyona - 79 éve történt, hogy...

Az ARANYVONAT, rajta Magyarország vagyona - 79 éve történt, hogy...

a szovjet hadsereg viharos gyorsasággal közeledett Budapest felé. A kormány úgy döntött, hogy az MNB értékeit ki kell menekíteni az országból, mielőtt hadizsákmánnyá válnak.

Adolf Eichmann német SS-Sturmbannführer utasításáraBudapestről elindult a rablott kincseket szállító Aranyvonatot.Az aranyvonat egy vasúti szerelvény, amely 1945. január 23-án indult útnak Ausztria felé a fertőbozi vasútállomásról.Máig nem tudni, hova tartott eredetileg.

A Magyar Nemzeti Bank 30 tonna aranykészletét, nagy összegű devizatartalékait valamint letétbe helyezett értékeket, dokumentumokat (például Mátyás király korvináit), a méteretalon platinarúdját és a deportált zsidóktól begyűjtött értékeket próbálta az előrenyomuló szovjet Vörös Hadsereg elől Nyugatra menekíteni a Szálasi-kormány.

Az első szerelvényt január 17-én, a másodikat 23-án indították útnak nyilas kísérőkkel, a jegybank 230 tisztviselőjével és azok családtagjaival, azaz összesen mintegy 700 emberrel.

A 29 985 kilónyi arany egy része 1291 zsákba csomagolva három amerikai tehervagonban 1946. augusztus 6-án megérkezett Budapestre. A képen: az aranyvonat rakománya.

Szálasi Ferenc az aranyvonaton található értékek mindegyikét kész volt az akkor már csak papíron létező tavaszi nagy német ellentámadás finanszírozására fordítani.

A magát "nemzetvezetői" titulussal kitüntetett nyilas vezér - mondjuk ki: véreskezű gazember - tervét azonban több körülmény is nehezítette. A vonat ugyanis a folyamatos légitámadások miatt rendkívül lassan haladt nyugat felé, a háború végóráiban pedig egy Szálasi által korábban oly nagyra tartott SS-egység próbálta elkobozni a kocsikon található aranyat.

A német katonákkal folyatott tárgyalások végül olyan sokáig elhúzódtak, hogy időközben az amerikaiak is megérkeztek, akik az aranyvonatot és a rajta található magyar kincseket május 11-én hadizsákmányként lefoglalták.

A háború után a zsidó károsultak, illetve Nyárádi Miklós pénzügyminiszter mindent megtettek az értékek visszaszerzéséért. 1946 júniusában Nagy Ferenc miniszterelnök egy küldöttséget is vezetett Washingtonba, ahol aztán egy több napig tartó tárgyalás során döntöttek az aranykészletek és más értékek visszaadásáról.

A Magyar Nemzeti Bank hazaszállított aranykészletét mérik mérlegen a jegybank tisztségviselői 1946. szeptember 2-án. - Fotó: MTI

Ezt 1946 június 21-én az USA külügyminisztériuma hivatalosan is bejelentette, augusztusig pedig a hadizsákmány egy része, köztük 2696 aranyrúd, 40 zsák érme, és múzeumi kincsek is visszakerültek Magyarországra.

Bár az aranyvonaton szállított vagyon története ezt követően hosszú ideig nem folytatódott, 2001-ben egy amerikai holokauszt-túlélőkből álló csoport pert indított az amerikai kormány által még az 1946-os tárgyalásokat követően is visszatartott vagyonrész ügyében, és részben sikerrel is jártak.

A károsultak kárpótlására ugyanis végül 2005-ben egy alapítványt hoztak létre, amelynek 25,5 millió dollár állt rendelkezésére az amerikai költségvetésből.

Aranyvonat: Az Aranytartalék Megmentői - Jegybanki legendák

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE

Salgótarján és környéke hírportálja. Naprakész hírek, információk.
"ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!"

Oldalaink:

FACEBOOK CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
InfoNógrád SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
MEGYEI HÍROLDAL:
https://www.facebook.com/infonograd
ORSZÁGOS HÍROLDAL:
https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
WEBOLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.