Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Június 16. 18:44, szombat | Belföld
Forrás: M1 híradó/hirado.hu/mti

Az Aranycsapat emléknapja lehet november 25.

Az Aranycsapat emléknapja lehet november 25.

Legyen az Aranycsapat emléknapja november 25. – jelentette be idősebb Lomnici Zoltán.

Az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke hozzátette: így emlékezzünk azokra, akik a nemzeti összetartozás szempontjából maradandót alkottak, és akik a magyarság ismertségét a világban erősíthették.

Az emléknapról szóló előterjesztést benyújtó országgyűlési képviselő, Bajkai István arról beszélt: a labdarúgók a nemzet történetének a részévé váltak, ezért az évszázad mérkőzésének évfordulóját emléknappá nyilvánítva méltó módon emlékezhet meg róluk az utókor. 1953. november 25-én szinte az egész ország lázban égett, mindenki izgatottan várta a magyar nemzeti tizenegy összecsapását az angol válogatottal. Az első gól után talán még senki sem sejtette, hogy ezt majd még öt további követi, és a meccs az évszázad mérkőzéseként kerül be a magyar sporttörténetbe.

A mérkőzésnek idén novemberben lesz a 65. évfordulója – emlékeztetett az Aranycsapat Emlékév Testületének elnöke. Idősebb Lomnici Zoltán azt javasolta: legyen az Aranycsapat emléknapja november 25. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke felidézte, hogy a testület a legendás magyar labdarúgó-válogatott eredményeihez és tagjainak pályafutásához kapcsolódó évfordulós, ünnepi események szervezésére jött létre, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének kilencvenedik évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat-emlékévet, amely az új Puskás Ferenc Stadion 2019-es átadásáig tart.

Hozzátette, egy friss felmérés szerint a magyar családok hetven százaléka kíséri figyelemmel a csütörtökön kezdődött oroszországi világbajnokságot, ezért fontosnak tartja, hogy az emlékév sikeres legyen, és üzenete ebben az időszakban a lehető legtöbb emberhez eljusson.

Egyre többen állnak ki az emlékév mellett
Hangsúlyozta, tavaly április óta több mint ötven eseményre – többségükre a határon túl – került sor a rendezvénysorozat keretein belül: ünnepségekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel, előadásokkal, és sporteseményekkel emlékeznek a világraszóló győzelmekre és a sikerek kulturális, társadalmi hatására. Lomnici Zoltán fontosnak tartotta leszögezni, hogy az emlékévet állami támogatás nélkül bonyolítják le, vagyis „egyetlen költségvetési forintot sem használnak fel”, ehelyett igyekeznek – az Aranycsapat emlékéhez méltóan – összefogással megteremteni a rendezvénysorozat hátterét és tartalmát.

Mint kifejtette, amióta kiderült, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség nem támogatja az emlékévet, egyre többen álltak a kezdeményezés mellé és segítik azt. Konkrét dátum nem hangzott el annak kapcsán, amikor születhet meg az országgyűlési határozat, de a testület elnöke reményét fejezte ki, hogy idén november 25-én, a legendás mérkőzés 65. évfordulóját már Aranycsapat-emléknapként ünnepelhetik.

A nemzeti történelem részesei
Az Aranycsapat játéktudása, lelkisége mindenki számára példamutató – mondta Bajkai István, az emléknapról szóló előterjesztést benyújtó fideszes országgyűlési képviselő. A képviselő úgy fogalmazott: a labdarúgók a nemzet történetének a részévé váltak, ezért az évszázad mérkőzésének évfordulóját emléknappá nyilvánítva méltó módon emlékezhet meg róluk az utókor.

Címlapfotó: Az Aranycsapat labdarúgói az Anglia–Magyarország, 3-6, London, Wembley Stadionban elért győzelem után (MTI-fotó: Reprodukció)

Címkék: aranycsapat, emléknap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt