Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Július 13. 07:36, szerda | Belföld
Forrás: mti

Ausztria húsz rendőrrel támogatja a magyarországi határvédelmet

Ausztria húsz rendőrrel támogatja a magyarországi határvédelmet

Ausztria húsz rendőrrel támogatja a magyarországi határvédelmet - erősítette meg Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szóvivője kedden a Die Presse című osztrák lap értesülését.

A tárca szóvivője az APA osztrák hírügynökségek nyilatkozva utalt arra, hogy a tervezett lépés részét jelenti a magyar-szerb határ közös védelmének, illetve arra az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex bevetésének keretén belül kerülhet sor.

Ausztria húsz rendőrt küld az ottani uniós külső határ védelmének segítésére - fogalmazott a szóvivő.

A Die Presse értesülése szerint erről kíván tárgyalni magyar kollégáival Hans Peter Doskozil védelmi és Wolfgang Sobotka belügyminiszter a magyar kollégáikkal való találkozón. A magyar és az osztrák belügy-, illetve védelmi miniszter csütörtökön a magyar-szerb határon egyeztet a tervezett intézkedésekről.

Ausztria a heves nemzetközi kritika ellenére küldrendőröket az uniós külső határra - fogalmazott a Die Presse, utalva az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának állásfoglalására, amely szerint a nemzetközi jogba ütközik Magyarország új határrendészeti szabályzása, a menekültek eljárás nélküli kitoloncolása.

Az osztrák belügyminisztérium az APA osztrák hírügynökséggel azt közölte, hogy az osztrák rendőrök az illegálisan beutazó menekültek kiszűrésében segítenek, azonban nem végeznek rajtaütéseket.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy mikor érkeznek meg az osztrák rendőrök a magyar-szerb határra, azonban a belügyi tárca közlése szerint az osztrák rendőrök már egy-két héten belül bevethetők lesznek.

A védelmi miniszter szóvivője úgy tájékoztatta a Die Presse című osztrák lapot, hogy amennyiben Magyarország kérelmezi, úgy katonákat is küldenek a Szerbia felőli uniós külső határ biztosítására. A szóvivő azonban konkrét létszámot egyelőre nem említett.

A Die Presse szerint a tárcavezető számára fontos, hogy Magyarország visszafogadjon menekülteket, ezt azonban Budapest eddig elutasította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.