Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 02. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Augusztus közepétől lesz elérhető a fix árfolyam

Augusztus közepétől lesz elérhető a fix árfolyam

Péntektől ismét szabad a jelzálogalapú devizahitelezés, valamint részlegesen megszűnt az árverezési és kilakoltatási moratórium. A nemrég elfogadott törvény értelmében október 1-ig csak 2 százalékát lehet elárverezni a harmincmilli

A Bankszövetség vezető tanácsadója szerint, mivel az ingatlanok árverezése fokozatos, az intézkedés nem dönti be az ingatlanpiacot. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a bajba jutott hitelesek várhatóan augusztus közepétől vehetik igénybe a fix árfolyamot, amellyel körülbelül tízezer forinttal csökkenthető majd a törlesztőrészlet.

Kovács Zoltán kijelentette: „a mai nappal megszűnt a moratórium, ez viszont nem jelenti azt, hogy a kormány szabadjára engedné a bankokat, illetve a hitelezőket ezen a terepen”. Hozzátette: „az árfolyamrögzítés várhatóan augusztus közepén lép életbe, 45 nappal a jogszabály elfogadását követően. Tehát az árfolyamrögzítés mától még nem érvényes”.

„Nem tisztázott”

A moratórium lejártának következményeiről megoszlik a szakemberek véleménye. A Banki Hitelkárosultak Egyesülete szerint a bajba jutott adósokon nem segít, hogy a kormány kvótarendszert vezet be az árverezések féken tartására.

A szervezet szakértője azt mondta: a Bankszövetséggel kötött megállapodással csak időt nyernek a hitelesek, tényleges megoldást nem jelent az intézkedés. Galcsik Éva szerint továbbra sem tisztázott, hogy az adósok otthonának elárverezésekor milyen szempontok alapján válogatnak majd a bankok.

„A most megjelent jogszabály nem rögzíti azt, hogy az az ominózus 2-3 százalék, kiknek jelent majd veszélyt, és kik azok, akik megmenekülnek” – mondta Galcsik Éva. „Tehát a rendszerben csak annyi került rögzítésre, hogy ennél több ingatlan hogy került árverésre, de a kiválasztás módját nem ismerjük” – fűzte hozzá. (pr)

hírTV

Címkék: árfolyam

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.