Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2012. Augusztus 20. 14:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Augusztus 20. - Kerékpárosok vonulásával kezdődött a debreceni virágkarnevál

Augusztus 20. - Kerékpárosok vonulásával kezdődött a debreceni virágkarnevál

Virágdíszes kerékpáros felvonulással kezdődött meg hétfőn a 43. debreceni virágkarnevál; a korábbi karneváli futást néhány éve felváltó kerekezésen bárki részt vehetett, aki legalább egy szál virággal feldíszítette járművét.

A kerékpárok után indult el a virágkocsik és a művészeti csoportok többórás felvonulása a Nagyerdőtől a Nagyerdei Stadionig.
Az idén némileg módosult az útvonal: a kompozíciók a Református Nagytemplom előtt bekanyarodva és rövid ideig megállva mutatkoztak meg a zsűrinek, akik között ott ült Risztov Éva londoni aranyérmes úszó, Debrecen új olimpiai bajnoka is.
A 17 hazai és 11 külföldi művészeti csoport is a Nagytemplom előtt mutatta be műsorát, majd végighaladva a városon ugyancsak bemutatkoztak a stadion közönségének.
A 13 virágkocsi feldíszítéséhez több millió szál száraz virágot, virágszirmot és több százezer élő virágot használtak fel a készítők; az élő virágok többsége az utolsó pillanatban, hétfőn hajnalban került a helyére.
A karneváli menet élén - a hagyományokhoz híven - a Szent Koronát ábrázoló kompozíció és a Debrecen címerével díszített virágkocsi haladt. A Szent Koronát ábrázoló virágkocsit 2009 óta minden évben kiállítják egy-egy városban, az idén Kecskeméten.
A 651 éves várost és a 150 esztendős debreceni zeneoktatást köszöntötte a város "Vivat, crescat, floreat!" feliratú virágkocsija. E szavakat - "Éljen, növekedjék, virágozzék!" - Kodály Zoltán üzente az első debreceni Bartók Béla nemzetközi kórusverseny alkalmából.
Kecskemét város kocsiját egy "hírös népmese" ihlette, míg Cegléd, Balatonfüred és Debrecen közös virágkocsija a keresztény Magyarország közös európai értékeire hívta fel a figyelmet.
A Debreceni Egyetem kocsijának kompozícióját a játékos mókusok jellemezték, míg a Wizz Air és a helyi repülőtér közös kocsiján a London, Eindhoven, Milánó és Debrecen egy-egy jelképes épülete felett elszálló repülőgép a hajdú-bihari megyeszékhelynek a menetrend szerinti légiközlekedésbe történt bekapcsolódását jelenítette meg.
A 100 éves debreceni gyógyszergyártást idézte fel a Teva Gyógyszergyár kocsija, a Sodexho kocsiját a hagyományos- és a szakácsolimpiák ihlették, a Fórum bevásárlóközpont kocsija pedig a Balu kapitány című mesefilm segítségével formálta meg a repülés témakörét.
A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. virágkocsija a 20. század egyik legnagyobb tengeri katasztrófájának, a 100 éve elsüllyedt Titanicnak állított emléket.
A virágkocsik felvonulását a Skoda legújabb kisautójának virágokból készített mása, illetve a helyi A.K.S.D. Kft. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. közös kocsija zárta. Utóbbin mesefigurák jelenítették meg a londoni olimpia emlékezetes pillanatait.

A menet végén feltűnt néhány, az előző napi Galiba gyermekfesztiválra készült virágkocsi is, amelyeket óvodás, kisiskolás készítőik kísértek.
Most első alkalommal rendezték meg a virágkarneválhoz kapcsolódva a Debrecen Hangja versenyt. A zsűri előválogatása után öten - Böjte Réka, Dánielfy Gergő, Grega Csaba, Márkus Luca, Szarvas Kata - jutottak a döntőbe, közülük a közönség szavazati alapján Márkus Luca, a debreceni Ady Gimnázium tanulója lett Debrecen Hangja. A karneváli menet végén az öt fiatal énekes együtt énekelte el a Nagytemplom előtt Máté Péter Hazám című dalát.
A nap folyamán a virágkocsikat a Nagyerdei stadionban közelről is megtekinthetik az érdeklődők. A kompozíciók esti felvonuláson is bemutatkoznak a közönségnek, majd tűzijátékkal és utcabállal fejeződik be az augusztus 20-ai programsorozat Debrecenben.

Címkék: augusztus 20

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 03. 09:02, szombat | Belföld

Változik több térségben a Volánbusz menetrendje augusztus 17-től

Több térségben menetrendi módosítások lépnek életbe augusztus 17-től a Volánbusznál - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Augusztus 03. 09:00, szombat | Belföld

A kormány 400 millió forinttal támogatja a hajléktalanellátást

A hajléktalanellátó szervezetek készülnek a téli krízisidőszakra, és a kormány biztosítja az ehhez szükséges forrásokat

2024. Augusztus 03. 08:54, szombat | Belföld

A húsáruk jelentős része júliusban is olcsóbb volt a tavalyi szintnél

Július közepén a sertés- és baromfihúsok jelentős részének termelői, feldolgozói értékesítési és kiskereskedelmi beszerzési árai is alacsonyabbak voltak mint tavaly ilyenkor - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefogla

2024. Augusztus 03. 08:53, szombat | Belföld

Felmérés: Az ügyfelek túlnyomó többsége elégedetten távozott a kormányablakokból

Az ügyfelek túlnyomó többsége elégedetten távozott a kormányablakokból az ügyintézést követően.