Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 10. 11:40, hétfő | Helyi sport
Forrás: MTI-CSOBA PÉTER OLASZORSZÁG RÓMA

Atlétikai Eb - Halász Bence újra ezüstérmes kalapácsvetésben.

Atlétikai Eb - Halász Bence újra ezüstérmes kalapácsvetésben.

Halász Bence nagyszerű versenyzéssel, messze túlszárnyalva idei legjobbját ezüstérmet nyert kalapácsvetésben vasárnap a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon.

Melyen az utolsó sorozatban dobta őt le az élről a címvédő Wojciech Nowicki. A szombathelyiek kétszeres világbajnoki bronzérmese küzdelmes időszak után érkezett az olasz fővárosba. A szezon elején ugyanis nem jöttek a tőle megszokott jó eredmények. Aztán a május végi, budapesti nemzetközi viadalon 77,77 méterig jutott, majd már az Eb-n, a szombati selejtezőben egy könnyed dobással, 77,84 méteres eredménnyel biztosította helyét a fináléban.
Halász a selejtező után arról beszélt, hogy nagyon jól kivitelezett dobást mutatott be, amibe azért nem adott bele mindent, így bízik benne, hogy vasárnap képes lesz tovább javulni. Ehhez képest a döntőt kifejezetten rosszul kezdte.
A finálé az idén már 80 méter közelébe került francia Yann Chaussinand 78,37 méteres dobásával kezdődött, majd következett a magyar klasszis, akinek nyitókísérlete rövidre, mindössze 72,74 méteresre sikerült. Az első kör után a lengyelek olimpiai bajnoka, a címvédő Nowicki vezetett 78,61-gyel, Halász pedig a hetedik helyen állt.

A folytatásra aztán összekapta magát, és az elsőnél lényegesen összeszedettebb kísérlettel, idei legjobbját megjavítva 77,99 méterig jutott, ezzel előrelépett. Nowicki azonban közben 80,14-es dobással megerősítette vezető helyét, illetve az ukrán Mihajlo Kohan (78,45 m) és a német Merlin Hummel (78,85 m) is elé került.
Halász Bence ugyanakkor nem ijedt meg a riválisok jó dobásaitól és harmadikra tovább javult, 78,55-re javított, majd aztán a negyedik körben egy egészen parádés dobással rukkolt ki: a kezéből 80,49 méterig repült a kalapács, amivel átvette a vezetést.

A verseny végig kiélezett volt, a magyar dobó nem nyugodhatott meg, hiszen Nowicki 35, Kohan pedig - 80,10-es harmadik dobásával - 39 centivel volt csak mögötte. Ráadásul ötödikre Kohan 80,18-ra javított és megelőzte Nowickit, Halász Bence pedig a hálóba vágta a szert.
Az utolsó sorozatban aztán Kohan nem tudott megújulni, Nowicki viszont ismét bizonyította klasszisát, 80,95 méteres dobással az élre került és végül megnyerte a versenyt, mivel Halász Bence nem javított. Annak ellenére, hogy az utolsó pillanatokban veszítette el az aranyérmet, Halász láthatóan nagyon elégedett és boldog volt, széles mosollyal az arcán ünnepelte ezüstjét. Ez volt a magyar küldöttség első érme a római Eb-n.

"A bemelegítésnél a második dobásom a 80-as vonalat csípte, így tudtam, hogy menni fog ez. Aztán az első dobásnál egy kisebb technikai hibát követtem el, a kalapács végighúzta a hálót, ami szerintem vagy öt métert levett belőle, így lett 72 méter" - elevenítette fel a váratlanul nehéz kezdését az MTI-nek versenye után Halász Bence, hangsúlyozva, hogy nem izgult a rossz kísérlet miatt, a harmadik sorozat előtt viszont nagyon, mivel a versenyzők kijelzőjéről levették a másodikra elért eredményét, így annak tudatában készült a harmadik dobásra, hogy kieső helyen van. - "Leírhatatlan az az érzés, amikor tudod, hogy itt most vagy véged, vagy megcsinálsz technikailag egy jó dobást, amivel továbbjutsz. Az viszont hatalmas erőt ad, nemcsak most, vagy a pályafutásod során, hanem életed végéig, hogy ezt meg tudtad csinálni."
Halász Bence arról is beszélt, hogy a 80,49 méteres negyedik dobásának nagyon örül, mert ezzel túlteljesítette az Eb-re kitűzött célját.

"Az Európa-bajnokság előtt azt szerettük volna, ha a kalapács valahol 79 és 80 méter között esik le. Ezt most gyakorlatilag túlteljesítettem" - jegyezte meg a 26 éves klasszis, aki az utolsó sorozatban számított rá, hogy a lengyel riválisa túldobhatja és egyáltalán nem bánkódik emiatt.
A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Halász ugyancsak Nowicki mögött lett második.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 11:50, kedd | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán.

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a Forma 1-es versenyhétvégén az M3-as autópályán - közölte a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

2024. Július 16. 11:21, kedd | Helyi sport

EURO-2024 - A teljes televíziós piac idei dobogós műsora lett az Eb-döntő az M4 Sport közvetítésében.

A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi fináléja, a Spanyolország-Anglia találkozó az előző döntő eredményeihez hasonlóan kiemelkedő nézettséget ért el Magyarországon: a nézők közel 40 százaléka választotta az M4 Sportot.

2024. Július 16. 09:29, kedd | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Telt ház lesz vasárnap, ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

A vasárnapra szóló jegyek már januárban elfogytak, így biztosan telt ház lesz a verseny napján a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.

2024. Július 16. 07:55, kedd | Helyi sport

Párizs 2024 - Kedden lesz az olimpia nyitóünnepségének főpróbája.

Kedden tartják meg a párizsi olimpia Szajna-parti nyitóünnepségének elhalasztott főpróbáját közölte a francia sportminisztérium.