Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 23. 15:30, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Átadták a járásbíróság felújított épületét Salgótarjánban

Átadták a járásbíróság felújított épületét Salgótarjánban

Csaknem hatszázmillió forintos beruházás eredményeként megújult a Salgótarjáni Járásbíróság.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a pénteki átadón azt mondta, hogy a magyar igazságügy a hagyományokra építve, de a modern kor követelményeinek megfelelően igyekszik dolgozni.
Handó Tünde hozzátette: az ítélkezési gyakorlat a polgári értékrend egyfajta iránymutatója, ezért is fontos, hogy a bíróságok magas színvonalon végezzék munkájukat.
Elmondta, hogy a hazai igazságszolgáltatás 189 épülettel rendelkezik, ezek közül 157 szolgál az ítélkezés helyszínéül. Több felújításra szorul közülük, 75 pedig műemléki védelem alatt áll.
A korszerű épületek kialakítása az ügyfelek kiszolgálásában játszik fontos szerepet, hiszen az igazságszolgáltatással éppen a járásbíróságokon találkozik először az állampolgár - fejtette ki az elnök.
Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke elmondta, hogy a Salgótarjáni Járásbíróság 1926-27-ben épült, azóta jelentősebb felújítás nem történt itt. A nemrég befejeződött renoválás és átalakítás során beépítették a tetőteret, az alagsorban pedig, a megfelelő épületszerkezeti megerősítés után, az irattár, valamint az őrizetes várószobája kapott helyet.
Ismertette: hat tárgyalótermet, 11 bírói szobát, titkári, fogalmazói helyiségeket alakítottak ki, négy szinten, 1771 négyzetméteren, csaknem hatszázmilliós költségvetéssel. Emellett az épület új bútorzatot kapott, megtörtént a számítógéppark cseréje is.
Darák Péter, a Kúria elnöke a szép és nyugodt környezet fontosságát hangsúlyozta. Azon a véleményen volt, hogy a bírói karrier első állomása, a gyakorlat és a tapasztalat megszerzésének fő helyszíne a járásbíróság. Kiemelte, hogy a Salgótarjáni Járásbíróság felújításakor gondot fordítottak az esélyegyenlőség biztosítására is: az épület kerekesszékkel is elérhetővé vált.

Felvételünkön Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke (j2), Darák Péter, a Kúria elnöke (b), Deák Tibor, a Salgótarjáni Járásbíróság elnöke (j) és Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke (b2) az épület jelképes kulcsával a Salgótarjáni Járásbíróság felújított épületének átadási ünnepségén 2013. november 22-én.

MTI-fotó: Komka Péter

Címkék: járásbíróság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,