Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. December 07. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Asztalosmester népszerűsíti a kézművességet

Asztalosmester népszerűsíti a kézművességet

Egy asztalosmester és egy ötletekkel teli gépészmérnök a kézművességet és a modern technológiát kapcsolta össze CNC-géppel.

Most nógrádi és hevesi iskolákba készülnek, hogy a bemutatóikkal toborzókat tartsanak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak.
Nemzetgazdasági érdek, hogy legyenek jó szakmunkások. De vajon mivel lehet kedvet csinálni fiataloknak ahhoz, hogy kézműves szakmát válasszanak? Egy világbajnok asztalos-tanulókat nevelő asztalosmester és egy ötletekkel teli, szépérzékkel megáldott gépészmérnök szerkesztett ehhez egy eszközt. A kézművességet és a modern technológiát kapcsolták össze CNC-géppel, s most nógrádi és hevesi iskolákba készülnek, hogy a bemutatóikkal toborzókat tartsanak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak.
Tóth Károly gépészmérnök a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta: fiataloknak bemutatókat tartanának, hogy bebizonyítsák, a CNC-technológia nem egy ördöngös dolog, és szép tárgyakat lehet vele készíteni. A számítógépen néhány sorban meg kell írni a programot, majd betenni a munkadarabot a CNC-gépbe, és fél órán belül megvan a kész termék.
Dancsó János maconkai asztalosmester műemléképületek rekonstrukcióját végezte, és világ- és Európa-bajnok asztalos-növendékeket indított el a pályájukon. Elmondta: egy viszonylag olcsón beszerezhető géppel az iskolákban a gyerekek a technika órákon is megtanulhatják a gép kezelését, érmet vagy névtáblát gravírozhatnak, dekorációt készíthetnek, s ez felkeltheti az érdeklődésüket olyan szakmák iránt, amelyekhez a CNC-technológia ismerete szükséges.

Forrás: hirado.hu

Címkék: kézműves

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 05:30, csütörtök | Helyi

Vákuummal szívják vissza a levegőbe került szén-dioxidot

Gigantikus vákuummal szívják vissza a levegőbe került szén-dioxidot Izlandon. Meglehetősen kézenfekvő megoldással veszi fel a harcot a károsanyag-kibocsátással szemben a Climewors nevű cég,

2024. Május 16. 04:56, csütörtök | Helyi

Ezért gyakoribb nőknél az autoimmun betegség

A nemi kromoszómákat szabályozó mechanizmus olyan alkatrészeire termelnek antitesteket, amelyek férfiaknál teljesen hiányoznak. Autoimmun betegség olyankor alakul ki, amikor a szervezet természetes védelmi rendszere

2024. Május 15. 10:00, szerda | Helyi

Nyissa ki az ajtót! Rendőrség!

Hivatalos eljárást színlelve jutott be idős ismerőséhez az a 29 éves férfi, akit a bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vettek.

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

Az A-vitamin csoport elnevezésének és táplálkozási ajánlásának átalakítását javasolják kutatók.

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolja Bánáti Diána, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.