Városlista
2024. augusztus 27, kedd - Gáspár

Hírek

2024. Augusztus 22. 06:13, csütörtök | Külföld
Forrás: Promotions/cbsnews/origo/web/zsuffa csaba

Különleges aranygyűrűre bukkantak Dániában - videón mutatjuk

Különleges aranygyűrűre bukkantak Dániában - videón mutatjuk

Egy amatőr kincskereső dán férfi, fémdetektorával kutatva, hihetetlenül értékes kincsre bukkant. Ez az aranygyűrű olyan lelet amely a szakértők szerint, akár egész Európa történelmét átírhatja.

A 39 éves dán Lars Nielson a német határ közelében kutatgatta a talajt egy kis falucska mellett és fémdetektorával egy olyan leletre bukkant, amely a párját ritkítja a szakemberek szerint is.

Egy gyönyörű aranygyűrűről van szó, amelynek a korát 1400 évben határozták meg, vagyis a 7. századból származhat. Dánia akkor a prehisztorikus időszakát élte, csak jóval utána, a 9. században köszöntött be a viking-korszak.

A gyűrű szépen megmunkált és egy vörös féldrágakövet is magában foglal. Kutatók szerint olyannyira rendkívüli darab, hogy teljesen új megvilágításba helyezi a korabeli Dánia, sőt egész Európa történelmét.

Néhány szakember úgy gondolja, hogy az ékszer még régebben, az 5. vagy a 6. században készülhetett. A Promotions.hu cikke szerint az ékszer megtalálási helyén, Emmerlevben az uralkodó társadalmi elit élhetett, márpedig korábban nem volt ismeretük arról a régészeknek és történészeknek, hogy a skandináv ország délnyugati vidéke egyfajta központ lett volna.

A titokzatos gyűrű tulajdonosa - a kialakítása alapján - a Merovingokkal hozható kapcsolatba, ez a dinasztia uralta a frankokat az 5–7. század között.

A lelet arra is utal, hogy Emmerlev vidéke a vaskori Európa legnagyobb központjai közé tartozott. A lelet női gyűrű, és alighanem egy királyi sarj lányáé lehetett, aki ide házasodott be.

A közelmúltban szintén fémdetektorral fedeztek fel egy rendkívül értékes arany ékszer- és ezüstérme kincset Hoogwoud közelében, Észak-Hollandia egyik kisvárosában.

A 2021-ben előkerült lelet négy félhold alakú, díszített arany fülbevaló-függőből, két egymáshoz illeszkedő aranylevéldarabból, valamint harminckilenc darab, középkori ezüst apró érméből áll.

Az érmék valamikor a Krisztus után 1200 és Krisztus után 1250 közötti időszakban készültek, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a földbe a Krisztus után, a 13. század közepe táján kerültek.

A harminckilenc érme az utrechti egyházmegyéből, különböző megyékből (Hollandia, Guelders és Cleves), valamint a Német Birodalomból származik.

A legfiatalabb érméket 1247-ben vagy 1248-ban verték, és II. Vilmos holland királyt ábrázolják.

Az arany ékszerek jóval régebbiek és a Krisztus utáni 11. századból származnak. Valószínűleg családi ereklyék lehettek és generációkon keresztül öröklődtek, amíg aztán egy konfliktusos időszakban el nem rejtették őket.

Az alábbi videó bemutatja a Dániában talált különleges aranygyűrűt:

_ _ _ _

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 24. 08:00, szombat | Külföld

HAIR

1979-ben mutatták be a Hair című filmet, mely az azonos című musical alapján készült, s a hippikorszak nagy történetévé vált. A Hair maga, ami hajat jelent, a háborút ellenző fiatalok hosszú haját jelentette,

2024. Augusztus 23. 03:08, péntek | Külföld

Ukrán támadás süllyesztett el egy üzemanyagot szállító vasúti kompot

Elsüllyesztett az ukrán hadsereg csütörtökön egy vasúti kompot, fedélzetén 30 üzemanyagtartállyal, a Krasznodari területen lévő Kavkaz kikötőben.

2024. Augusztus 20. 06:17, kedd | Külföld

Izraeli-palesztin - Amerikai külügyminiszter: Netanjahu elfogadta az amerikai áthidaló javaslatot

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásai után a médiának adott hétfői nyilatkozatában bejelentette:

2024. Augusztus 19. 11:26, hétfő | Külföld

Izraeli-palesztin - Amerikai külügyminiszter: a jelenlegi tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.