Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 09. 09:04, kedd | Helyi
Forrás: penzcentrum/index/Plazmatikum Salgótarján/web/zsuffa csaba

Aranybánya a plazmaadás - bárki megteheti

Aranybánya a plazmaadás - bárki megteheti

Plazmadonor lehet minden 18 év és 60 év közötti egészséges személy, aki legalább 50 kg testsúlyú, a megelőző 4 hónapban nem csináltatott tetoválást vagy piercinget, illetve nem szoptat vagy terhes.

Mivel a plazmaadás több időt vesz igénybe, mint a véradás, a donorok minden plazmaadás után rendeletben szabályozott mértékű költségtérítést (a mindenkori minimál órabér ötszöröse készpénzben), valamint egyéb juttatásokat kapnak.

A PLAZMAADÁS SORÁN LEVETT FEHÉRJÉKET HELYES, AZAZ FEHÉRJEDÚS TÁPLÁLKOZÁS ESETÉN A SZERVEZET NÉHÁNY NAP ALATT PÓTOLJA.

Az emberi vért 45 százalékban vörösvértestek és fehérvérsejtek, 55 százalékban pedig egy fehérjében gazdag folyadék, a vérplazma alkotja. A plazma több mint 100-féle fehérjét tartalmaz, amelyek közül sokat különböző betegségek kezelésére használnak.

Előírások szabályozzák a plazmaadás gyakoriságát
Magyarországon mintegy 50 helyszínen van lehetőség plazmát adni, évente 45 alkalommal lehetséges, az éves leadott mennyiség pedig nem haladhatja meg a nettó 34 litert.

A plazmaadás előtt a donorjelöltnek átfogó orvosi vizsgálaton kell átesnie, és a plazmaadás csak megfelelő eredmények esetén engedélyezett. A vizsgálat napján a regisztrációt követően először egy részletes egészségügyi felmérő kérdőívet kell kitölteni, amely a jelentkező egészségét érintő kérdésekből áll.

A donorok egészsége érdekében két plazmaadás között legalább két teljes naptári napnak kell eltelnie, ebbe beleértendő a más intézményekben végzett donáció is.A kapott tájékoztatás szerint a procedúra jól tolerálható, de felléphetnek enyhe mellékhatások, mint például szédülés, nyugtalanság, sápadtság, izzadás.

Kijátszható a rendszer
Elvileg nem lehet több helyen plazmát adni, azonban a donorok jelentős része az anyagi szempontok miatt sok esetben a nagyobb hasznot nézi, annak ellenére is, hogy a kizárással vagy ettől is rosszabb, hogy az egészségével játszik. Ezt lényegében meg is tehetik, mivel az egyes központoknak csak a saját tevékenységükre van rálátása.

A tajkártyát a biztos azonosítás érdekében kérik, a plazmaadás azonban az EESZT-ben nem kerül rögzítésre, így ha a páciens nem közli, akkor a háziorvosnak sincs információja erről.

Tehát a jelenlegi magyarországi működés egyik legnagyobb hiányossága, hogy

A PLAZMACENTRUM HÁLÓZATOK EGYMÁSSAL NINCSENEK INFORMATIKAI ÖSSZEKÖTTETÉSBEN, NEM CSERÉLNEK ADATOT, ÉS AZ INFORMÁCIÓS KOMMUNIKÁCIÓ FELTÉTELEI NINCSENEK MEGTEREMTVE, AMIT A DONOROK ESETENKÉNT KIJÁTSZHATNAK.

Salgótarjámban itt nyílik lehetőség a plazmaadásra:

Plazmatikum Salgótarján - Véradó központ, Salgótarján

Weboldal: https://tarjanplazma.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/tarjanplazma

Cím: Salgótarján, Bartók Béla út 14, 3100
Telefonszám: 06 70 799 2350

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 16:24, hétfő | Helyi

Egyiptom vs. British Museum - Rosette-i kő és ami mögötte van

225 éve, 1799. 07. 15-én találták meg a Rosette-i követ, aminek a segítségével fejtették meg az egyiptomi hieroglifákat. Gyerekcipőben járna nélküle az egyiptológia. Az egyiptomi identitás mérföldköve...

2024. Július 15. 16:00, hétfő | Helyi

Miniszterelnökség: idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében.

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség.

2024. Július 15. 15:12, hétfő | Helyi

Emberre veszélyes szörnyet találtak a Balatonban - videó

Magyarországon idegenhonosnak számít ez a veszélyes faj. Nem ez az első eset, hogy a legveszélyesebb teknősfajként számontartott aligátorteknősre bukkantak a Balatonban.

2024. Július 15. 14:00, hétfő | Helyi

NAV: illegális szoftvereket foglaltak le egy végzettséggel nem rendelkező autószerelőnél.

Hamisnak minősülő autódiagnosztikai eszközöket és illegális szoftvereket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban dolgozó autószerelőnél.