Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 07. 14:07, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

ANTSZ: Megvalósul a nemdohányzók védelme

ANTSZ: Megvalósul a nemdohányzók védelme

Közel negyedére esett vissza a kifogások aránya azóta, hogy lejárt a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (NVT) módosításaihoz kapcsolódó türelmi időszak.

Míg 2012. január 2. és március 31. között ezer ellenőrzés során átlag 53 szabálytalanságra hívták fel a figyelmet a közegészségügyi felügyelők, addig áprilisban már csak 14 kifogás jutott ugyanennyi vizsgálatra.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek kistérségi intézeteinek felügyelői az elmúlt hónapban több mint 6.700 egységet kerestek fel az országban, a legtöbb alkalommal a különböző munkahelyeken vizsgálták a NVT szabályainak betartását. Az összes ellenőrzés több mint harmada jutott erre az intézménytípusra. Hangsúlyos volt még a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek és a közforgalmú intézmények vizsgálata is. Az összesítés az április 1-jén (vasárnap) tartott ellenőrzési akció adatait is tartalmazza, mely önmagában 1.150 vizsgálatot jelentett.

A türelmi időszakhoz képest jelentősen csökkent a kifogásolási arány, amely a korábbi 5,28 százalékról 1,44 százalékra esett vissza. Arányaiban a legtöbb szabálytalanságot a közterületeken tapasztalták, ahol ezer ellenőrzésre átlag 125 kifogás jutott. Az átlagosnál több volt a probléma a szállodáknál, valamint a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeknél is. Ugyanakkor a büntetés-végrehajtási intézményekben, az egészségügyi szolgáltatóknál és a pszichiátriai intézetekben gyakorlatilag nem találkoztak szabálytalansággal a felügyelők.

Az áprilisi tapasztalatok szerint a közösségi közlekedési eszközökön gyakorlatilag nem történt szabálysértés, a megállókban, pályaudvarokon viszont nagyon sok problémát okoz a tiltott helyen dohányzás. Szintén gyakori szabálytalanság, hogy a dohányzási tilalmat jelző táblák hiányoznak és az is előfordul, hogy a közforgalmú intézmények, munkahelyek, valamint szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek egyáltalán nem jelölnek ki dohányzóhelyet. A különböző jogsértések miatt várhatóan 3,7 millió forint bírság kiszabására kerül majd sor.

A felügyelők beszámoltak arról is, hogy a dohányzási korlátozást jelző táblákat gyakran megrongálják, illetve a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, a kijelölt nyílt téri dohányzóhelyek környékén a csikkeket eldobálják. Ezért az ÁNTSZ azt kéri, hogy az arra jogosultak a csikkgyűjtőket ne távolítsák el intézményük bejáratától abban az esetben sem, ha az nem kijelölt dohányzóhely, hiszen a dohányos járókelő itt tudja elhelyezni a cigarettacsikket az épületbe történő belépése előtt. Természetesen ebben az esetben javasoljuk feltüntetni a csikkgyűjtő edényzeten, hogy a bejáratnál nincs kijelölt dohányzóhely.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 38%-a dohányzik, a nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe. Ezt a célt szolgálja a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény 2012 januárjától életbe lépett módosítása.

Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy a közforgalmú intézmények tulajdonosai, üzemeltetői és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt