Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 24. 07:09, szombat | Kék hírek
Forrás: mno / MTI

Annyira kegyetlen amit tett, hogy élete végig bent marad

Annyira kegyetlen amit tett, hogy élete végig bent marad

Élete végéig fegyházban marad az a 26 éves férfi, akit előre kitervelten, több emberen, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondott ki bűnösnek pénteken első fokon a Szombathelyi Törvényszék.

Zámbó Ádám Péter 2006-ban több tucat késszúrással megölt egy idős bolttulajdonost, majd tavaly, szintén brutálisan, édesanyjával is végzett.

Mindkét esetben a pénzszerzés, a nyereségvágy volt tettének mozgatórugója, a gyilkosságokat pedig olyan kegyetlenséggel hajtotta végre, hogy a bíróság álláspontja szerint csak a legsúlyosabb büntetést lehetett rá kiróni, és a társadalom megóvása érdekében az elítélt nem helyezhető feltételesen szabadlábra.

A vádlott hátulról támadt a Jászai Mari utcai garázsbolt 70 éves tulajdonosára, és 57 késszúrással ölte meg, hogy megszerezze a férfi 30 ezer forintját. Azért szúrt többször, hogy az ismerős boltos biztosan meghaljon, és ne ismerhesse fel – ismertette az ítélet indoklásában a bíró.

Alvó édesanyját, aki egész eddigi életében eltartotta a munkahellyel és jövedelemmel nem rendelkező férfit, azért ölte meg 37 késszúrással, hogy megszerezze az asszony előző nap felvett 90 ezer forintnyi fizetését. Zámbó Ádám Péter a pénzből Szlovákiába utazott, és egy hetet töltött interneten megismert barátnőjénél; kirándulni jártak, szórakoztak.

A férfi azt tervezte, hogy hazaérkezése után öngyilkos lesz. Budapesten egy panzióban kibérelt egy szobát, fel is vágta az ereit. Akkor ejtett súlyosabb sebet magán, amikor a kommandósok rátörték az ajtót, és el akarták fogni. Öngyilkossági kísérletének indítéka a bíróság szerint nem a megbánás, hanem a felelősség alóli kibújás volt.

A bíróság nem jogerős ítélete szerint a vádlott bűnösségét egyértelmű bizonyítékok támasztják alá. A nyomozati szakban részletes beismerő vallomást tett, és noha később a tárgyaláson visszavonta, abban olyan részleteket mondott el, amelyeket csak a tettes ismerhetett. A bíróság nem fogadta el a vádlottnak azt a védekezését, hogy a beismerő vallomást rendőri brutalitás hatására tette, ezt az állítást ugyanis nem támasztotta alá semmiféle bizonyíték, a kihallgatásokról készült videofelvételek pedig cáfolják.

Az első emberölés elkövetésekor a tettes is megsérült, a rögzített vérnyomból pedig kimutatták a vádlott DNS-ét. A második esetben a lakás ajtaja be volt zárva, ahhoz csak a vádlottnak és édesanyjának volt kulcsa.

A bíró hangsúlyozta: különösen súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy tettét a vádlott az édesanyjának sérelmére követte el, olyan emberre támadva, aki védekezésre képtelen volt, hiszen aludt. A férfi két kalapácsütést mért édesanyjának fejére, majd 37-szer megszúrta, és a torkát is elvágta.

A bíróság a vádlottat mellékbüntetésül tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte több mint egymillió forint bűnügyi költség megtérítésére is.

A vádlott és védője a tényállás téves megállapítása miatt felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, az ügyész tudomásul vette az ítéletet. Az ügy iratait a Győri Ítélőtáblához terjesztik fel, az ítélet nem jogerős.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.