Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Január 12. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Amatőr szlalommal melegítenek az idei száguldásra

Amatőr szlalommal melegítenek az idei száguldásra

E hét vasárnapján, 2012. január 16-án rendezik meg Salgótarjánban az amatőr rally szlalomversenyt, bemelegítőként az SRT kupasorozatra.

Új év, új történet. A 2012. január 15-ére meghirdetett amatőr szlalommal kezdetét veszi a 2012-es száguldás, ami bemelegítésnek is tekinthető az idén negyedszerre megrendezendő SRT kupasorozatra. Ennek kapcsán kérdeztük Fodor Krisztiánt, az SRT versenyek szervezőjét.

- Tekintsünk vissza néhány gondolat erejéig a kezdetekhez!
- Tizenhárom éves korom környékén jártam az első rally versenyen, a Salgó Rallyn. Gyermekkori játékautóim és a tv-ben látott autóversenyek után, szenzációs élmény volt élőben látni ezeket az autócsodákat. A sportág azonnal magával ragadott. Tizenhét éves koromban életem első autója egy Trabant Kombi volt, ás a téli hóban számomra már azon elkezdődött – a kézifék „rángatásával” – a rally számomra. Utána a kötelező Zsiguli-korszak következett. Amikor komolyabban foglalkoztam a versenyzés gondolatával, akkor egy 320-as E30 BMW-t vásároltam. Első igazi versenyem 2005-ben a Szilveszter Rally volt. Akkor a nagyjából gyári autóval, a kategória közepén sikerült végeznem. Az első itinert a mai napig őrzöm. Jött a következő BMW és a következő sprintek: Ivádi Rallysprint, Cered-Tajtilapos és így tovább. Közben rájöttem, hogy sokat kell utaznunk ezért a pár perc élvezetért, amit átélünk szeretett sportunk gyakorlása közben. 2008 elején Getz Roland barátommal Ősagárd felé autóztunk, s feltűnt, hogy bár igen rövid, de milyen jó az az útszakasz. Megbeszéltük, hogy megpróbálunk a környéken versenyeket rendezni. Aztán 2008 nyarán a Vác és Kosd közti 20 hektáros területen, a földbe glédereztetett úton kezdtük akkor még közös rendezői pályafutásunkat.

-

Azóta sok idő telt el., mozgalmas év van mögöttetek. Hogyan értékeled a III. SRT kupasorozatot?
- A múlt esztendő elég labilisra sikerült. Volt olyan versenyünk, melynek a távján gazdasági okok, illetve versenyzői passzivitás miatt rövidítenünk kellett. A végletek játéka volt 2011. számunkra. Akadt olyan versenyünk, ahol csak 30 nevezőt regisztráltunk, de megtartottuk. Ám a mi egyesületünk nevéhez fűződik a legnagyobb versenyzői létszámú amatőr viadal, a II. Peugeot PM Vác Rally a maga 167 induló párosával. 2012-ben szeretnénk, ha stabilizálódnának rendezvényeink, hogy ne legyen kérdőjel senkiben.

- Mi alapján döntötök egy-egy verseny helyszínéről?
- Több szempont is van: mikor volt utoljára egy adott szakaszon verseny, mekkora érdeklődéssel és milyen visszhanggal. Jórészt minden szervezőnek vannak olyan pályaszakaszai, melyeken gyakran rendez versenyeket. Nálunk ilyen, amit Klonka Györgytől, vagy Kovács Tomitól örököltem meg, és olyan is, ami egészen új szakasz, például Ősagárd, Szirák, vagy a márianosztrai rész. Szeretem, ha egy évben egy helyszín csak egy alkalommal szerepel a naptárban, persze ez nem mindig sikerül. Így a lakosság idegeit is kevésbé borzoljuk, és a versenyzők is minden évben eljutnak kedvenc szakaszaikra.

- A tavalyi volt a harmadik kupasorozat, amit Ti rendeztetek. Az eddigiek közül melyikre gondolsz vissza a legszívesebben?
- Igazából ezt csak úgy tudod csinálni, ha szívből, mindent beleadva és minden nehézséget legyőzve állsz neki. Ez nem munkahely, inkább hivatás, teljes elhivatottságot igényel. Így hát igazából minden verseny az én szülöttem, mindet szívesen csináltam és örültem, ha a versenyzőktől is ezt a visszajelzést kaptam. Ha mindenképp választanom kellene, az első igazi csupa nagybetűs versenyünk az I. Peugeot PM Vác Rally volt 2010-ben. Azt hiszem, ez volt az a verseny ahol a bennem kétkedők is valamilyen szinten elismerték munkásságomat. Szívesen tekintek még vissza a Felsőpetény - Ősagárd közti kis buli viadalokra is, hiszen régebben a ma már rutinnak számító dolgok óriási kihívások voltak, illetve a helyi versenyzők nagyon szerették ezt a rövid kis szakaszt.

- Melyik az a rendezvény, amire nem szívesen emlékszel vissza?
- Ez sem kérdés. Sajnos, amilyen nagy lelkesedéssel vágtunk bele, és ahogyan sikerült, ez a felejthető rendezvény a II. Peugeot PM Vác Rally. Az RTE bonyolította a versenyyt, mi rendeztük, és hiányzott az összehangolt munka.


-

- Idén már a IV. SRT kupasorozat következik. Mik a tervek?
- Mivel változott a sporttörvény, ezért az összes általunk lebonyolítandó versenyt az MNASZ hozzájárulásával rendezzük. Én üdvözlöm a törvényt, mivel remélhetőleg rendezettebb mederbe tereli a sportágat, eltűnnek a veszélyes „kertvégi” versenyek. Sajnos már minden autóval kapcsolatos összezörrenést rally-nak hívnak! Ez nem tesz jót a sportágnak, elveszíti varázsát. Minden utcai zsiványt, aki rátapos a kuplungra, nem lehet versenyzőnek nevezni. Ez rang, ezt ki kell érdemelni, meg kell küzdeni érte, versenyeken kell megmutatni, ki a legény a gáton. Visszatérve a versenyekhez: idei sorozatunkban minden pálya csak egy alkalommal szerepel naptárunkban. Lesz az előző években kihagyott pálya is a palettán, de ez még titok.

Berta Gábor

Címkék: rally

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.