Városlista
2024. augusztus 27, kedd - Gáspár

Hírek

2024. Augusztus 27. 20:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Állatvédelmi szakjogászképzés indul két egyetem együttműködésében

Állatvédelmi szakjogászképzés indul két egyetem együttműködésében

Nemzetközi jó gyakorlatokban és a fenntarthatóságban jártas állatvédelmi szakjogászok képzése kezdődik meg az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) együttműködésében

- közölte az ÁTE Állatvédelmi Központja kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a képzésről Sótonyi Péter, az ÁTE rektora és Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese írta alá a megállapodást kedden Budapesten.

Az együttműködési megállapodás a felek szerint egy újabb lépés az állatvédelem magasabb tudományos szintre emelése érdekében Magyarországon.

A keretmegállapodás célja, hogy a két intézmény támogassa egymás szakmai, oktatási és tudományos munkáját. Közös projekteken és pályázatokon dolgoznak majd együtt, az együttműködés kiterjed továbbá szakmai továbbképzések, tudományos konferenciák szervezésére, valamint közös graduális, posztgraduális képzések indítására és tananyagfejlesztésre is - ismertették.

Kiemelték, hogy a célok és az eszközök az állatvédelem erősítését szolgálják, tudományos és objektív alapokon nyugszanak, de találkoznak a gazdasági racionalitással is. Hatékonyan védik az állatokat és jólétüket, ugyanakkor nem kérdőjelezik meg az emberek elsőbbségét.

A közleményben idézték Sótonyi Pétert, aki elmondta: az együttműködés nem előzmény nélküli, hiszen a PTE Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJK) Polgári Jogi Tanszéke és az ÁTE Állatvédelmi Központja 2021 óta a szervez állatvédelmi szemináriumokat a pécsi joghallgatók számára.

A nemzetközi kitekintéssel rendelkező, hosszú távú és tudományos alapú megoldásokat kereső állatvédelmi szakemberek képzése kulcsfontosságú az ágazat jövője szempontjából - hangsúlyozta a rektor.

Fedeles Tamás úgy fogalmazott, hogy a PTE ÁJK vezetése a hagyományos képzések magas színvonalának fenntartása mellett a modern kor problémáira és kihívásaira is reflektál, és örömtelinek nevezte, hogy az újonnan indítandó posztgraduális szakirányú képzést az ÁTE-vel közösen valósíthatják meg.

Fábián Adrián, a PTE ÁJK dékánja a közlemény szerint az állatvédelem jelentőségét hangsúlyozva azokra az egyre jelentősebb, összetettebb szakmai kérdésekre hívta fel a figyelmet, amelyek vizsgálatára, megválaszolására, a kapcsolódó ismeretek elsajátítására ideális egy specifikus szakirányú továbbképzés.

A képzést a PTE részéről az ÁJK Polgári Jogi Tanszék, az ÁTE részéről pedig az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ koordinálja.

Vetter Szilvia, a központ vezetője az ÁTE és a Miskolci Egyetem együttműködése révén korábban létrejött és már harmadik évfolyamánál tartó állatvédelmi szakjogászképzést méltatta, hozzáfűzve, hogy a PTE ÁJK-val egy más típusú együttműködésre törekednek; a cél egy olyan új állatvédelmi szemlélet meghonosítása, amely a hosszú távon fenntartható megoldásokra épül, és igyekszik behozni a körkörös gazdaság szemléletét is az állatvédelembe. Az itt végzett állatvédelmi szakjogászok nemzetközi kitekintéssel fognak rendelkezni, és más országok állatvédelmi jó gyakorlataival is megismerkedhetnek - ismertette.

Lehetőség lesz a tervek szerint néhány tárgy angol nyelvű hallgatására is, ezek teljesítésével mikrotanúsítványt kaphat majd a végzett hallgató a diploma mellé, ami egy újabb lépés lesz a képzés nemzetköziesítése felé - áll a közleményben.

Címkék: állatvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 27. 14:22, kedd | Belföld

Lázár János: működik a Keleti pályaudvar

Működik a Keleti pályaudvar, a MÁV-os kollégák legfrissebb tájékoztatása szerint helyreállt a vasúti közlekedés - közölte az építési és közlekedési miniszter kedden a Facebook-oldalán.

2024. Augusztus 27. 06:00, kedd | Belföld

Hőség - Ismét másodfokú hőségriasztás van érvényben

Ismét másodfokú hőségriasztás van érvényben, a munkahelyeken is fokozott figyelmet kell fordítani a megelőző intézkedésekre - közölte a Munkavédelem Foglalkoztatás-felügyelet hétfőn az MTI-vel.

2024. Augusztus 27. 06:00, kedd | Belföld

MÁV: nemsokára helyreállhat a forgalom a Keleti pályaudvaron

Várhatóan kedd délelőtt állhat helyre a vasúti forgalom a budapesti Keleti pályaudvaron, amely előtt vasárnap este kisiklott a Claudiopolis nevű, Kolozsvárról közlekedő InterCity vonat öt személykocsija

2024. Augusztus 27. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb fontos mérföldkőhöz ért el a paksi építkezés

Az 5-ös blokk nukleáris szigete alatti talajszilárdítási munkálatok eredményesen befejeződtek, így újabb fontos mérföldkőhöz ért el a paksi építkezés