Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. November 04. 17:26, szombat | Bulvár
Forrás: web/zsuffa csaba

Alain Delon 88 éves lesz november 8-án. - 1935-ben született, egy korzikai család sarjaként

Alain Delon 88 éves lesz november 8-án. - 1935-ben született, egy korzikai család sarjaként

Delon nehezen kezelhető kamasz volt, tucatnál is több iskolában megfordult rossz magaviselete miatt. Az apjánál végzett munka elől is elmenekülve, végül haditengerésznek állt.

Alain Fabien Maurice Marcel Delon édesanyja, Edith Arnold, egy gyógyszertárban dolgozott, édesapja, Fabien Delon, egy mozi tulajdonosa volt. A család korzikai származású volt.

Jelentkezett a haditengerészethez, ahol öt éves szerződést írt alá. A szolgálati idő alatt többször áthelyezték, végül a szerződés lejárta előtt leszerelték. Több pletyka keringett arról, hogy különös kegyetlensége miatt váltak meg tőle, más híresztelések szerint a hadseregnél se tűrte a fegyelmet.

Leszerelése után Delon 1956-ban Párizsba ment. Rendkívül előnyös külseje miatt hamar barátokra és pártfogókra lelt, és megismerkedett Jean-Claude Brialy színésszel. Az ő javaslatára elutaztak a cannes-i filmfesztiválra, ahol Delonra felfigyelt a befolyásos hollywoodi producer, David O. Selznick tehetségkutatója.

Nők millió imádták a sármos színészt Fotó: YouTube

Alainnek hét éves hollywoodi szerződést ajánlottak. Újabb barátja, Yves Allégret filmrendező azonban lebeszélte a szerződés elfogadásáról, mondván, hogy Delonnak előbb odahaza kell karriert csinálnia. Ha ez sikerül, Hollywood újra jelentkezni fog, ráadásul előnyösebb ajánlattal, mint a mostani. Alain megfogadta a tanácsot.

1957-ben megkapja első filmszerepét, mely után meredek ívben emelkedni kezdett a karrierje.

Számos kiváló rendezővel és színésszel dolgozhatott együtt, sármjának, botrányoktól sem mentes magánéletének és nehezen kezelhető természetének köszönhetően valóságos mítosz alakult ki körülötte.

A nyolcvanas években rendezőként is kipróbálta magát. 1985-ben César-díjat kapott, tíz évvel később Arany Medve életműdíjjal tüntették ki.

Ismertebb alakításai: Amikor a nő zavarba jön, Ragyogó napfény, Rocco és fivérei, Napfogyatkozás, A párduc, Sokkos kezelés, A szamuráj, A szicíliaiak klánja, Zorro, Klein úr, Casanova visszatér, Asterix az olimpián.

Ezeken felűl olyan filmekben láthattuk, mint a „Rocco és fivérei”, „Kalandorok”, „Borsalino”, „Zsaru szava”, a Vörös nap, a Két férfi a városban , az Airport '79 - Concorde, A kíméletlen, a Két apának mennyi a fele?

Idősebb fia, Anthony Delon (aki szintén számos filmben szerepelt) Nathalie Delonnal kötött első házasságából, és van egy kisfia és egy kislánya, Alain-Fabien és Anouchka Rosalie Van Breementől.

Alain Delon és sokáig vetélytársa, Jean-Paul Belmondo Fotó: Getty Images

A legendás színész 2019-ben kettős agyvérzést szenvedett, és felépülését követően, csak bottal képes járni.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.