Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 08. 13:30, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Akusztikusgitár Fesztivál Érsekvadkerten

Akusztikusgitár Fesztivál Érsekvadkerten

A XIII. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivált rendezik meg vasárnap Érsekvadkerten.

Idén Edward Powell, a Chillio, Szabó Sándor, az Ad Libitum Gitárzenekar és Szerdahelyi Tamás mutatkozik be a Nógrád megyei rendezvényen - tájékoztatta az MTI-t a szervező.
Csabák István elmondta: a kanadai Edward Powell Indiában és Közép-Ázsiában egy évtizeden át tanulta a keleti muzsikát, majd egy, az indiai rága és az arab makám zenére is egyaránt alkalmas hangszert épített, ez a ragmakamtar. A különleges, kétnyakú, sokhúros hangszer szinte a védjegye lett, és azóta már több mint 20 különböző példányt épített.
A Chillio, Antoni Arnold és Hórvölgyi Péter gitárduója 2004-ben alakult. Antoni Arnold, a rock zenéből, míg Hórvölgyi Péter klasszikus zenei irányból érkezett, zenéjük a rock és a dzsessz szintézise.
A törökszentmiklósi születésű Szabó Sándor a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a nemzetközi gitármuzsikában. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a dzsessz is formálta.
Játéka már több mint 40 hanglemezen hallható. 2010-ben megkomponálta, majd CD-n meg is jelentette első nagyobb
formátumú magyar gitárművét, a Magyar gitár rapszódiát. Független zenekutatóként a magyarok őseinek zenéjét kutatja, melynek eredményeként 2010-ben elkészítette a Modern Magyar Makám című albumot.
Az Ad Libitum Gitár együttes 1999 őszén alakult Budakeszin. Nevük jelentése "tetszés szerint", mivel repertoárjukon a reneszánsztól a 21. század zenéjéig mindenféle stílusú mű megtalálható. Az együttes tagjai: Bárkányi Ágota, Rónai-Czentár Katalin, Kocsis Tamás. Koncertjeinkre rendszeresen hívnak meg vendégművészeket, az idei fesztiválra Szerdahelyi Tamás gitárművészt kérték fel.
A gitárfesztivált a Mikszáth Kálmán Közművelődési Intézményben rendezik.

Program kereső

Címkék: gitár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő