Városlista
2023. május 31, szerda - Angéla

Hírek

2015. Április 21. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: index

Aki keveset iszik, úgy vezet, mint egy részeg

Aki keveset iszik, úgy vezet, mint egy részeg

A keveset ivó sofőrök kétszer annyit hibáznak, mint azok, akik normális mennyiségű folyadékot isznak – írja az MTI.

Egy brit tanulmány szerint az elmulasztott ivás ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés.

A Loughboroughi Egyetem kutatása kiderítette, hogy ha egy sofőr csak öt korty folyadékot fogyaszt el egy óra alatt, a szervezetében hasonló állapot alakul ki, mintha ittasan vezetne. Ha a vezető egy óra alatt csak 25 milliliter vizet iszik, több mint kétszeresére nő az általa elkövetett hibák száma azokhoz a sofőrökhöz képest, akik eleget isznak.

A Physiology and Behaviorben közzétett tanulmányhoz férfi vezetőket teszteltek laboratóriumi körülmények között, szimulátor segítségével. Minden résztvevő háromszor vett részt a teszten. Egyszer úgy vezettek, hogy elegendő folyadékot ittak (óránként 200 millilitert), máskor alig ittak valamit (óránként 25 millilitert). A teszteken két órán át kellett egy autóúton vezetniük. Amikor a tesztalanyok eleget ittak, 47 balesetet idéztek elő; amikor keveset, már 101-et. A hibák aránya a két órában nőtt, az időintervallum utolsó negyedében csúcsosodott ki.

A kutatók, akik először tanulmányozták a kiszáradás, a vezetői hibák és a baleseti kockázatok közötti kapcsolatot, elmondták: a kiszáradás miatt romlik a szellemi teljesítmény, hangulatingadozás lép fel, csökken az összpontosítás, az éberség, és romlik a rövid távú memória.

„Mindannyian elítéljük az ittas vezetést, de általában nem gondolunk bele, hogy másféle dolgok hogyan hatnak a vezetési képességeinkre. Ezek egyike a folyadékfogyasztás és a kiszáradás. Kétségtelen, hogy az alkohol és a drogfogyasztás gépkocsivezetésnél növeli a balesetek kockázatát, de az eredményeink kimutattak egy fel nem ismert veszélyt is. Mindez arra utal, hogy a sofőröket bátorítani kell arra, hogy eleget igyanak.” – mondta Ron Maughan professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 15:25, kedd | Helyi

Sajtóközlemény

Európa Liga-döntő: Folyamatosan gyűlnek a foglalások, több tízezer futballrajongó utazhat a budapesti mérkőzésre

2023. Május 30. 15:11, kedd | Helyi

Sajtóközlemény

Felkészülten várják a főszezont: az ország közel száz pontján szívvel és tudással segítenek a Tourinformok

2023. Május 30. 12:16, kedd | Helyi

EGY HÉT BALESETEI SZÁMOKBAN

Nógrád vármegyében az elmúlt egy héten közúti közlekedési balesetben kilencen sérültek meg

2023. Május 30. 01:00, kedd | Helyi

Nyári idő, de helyenként zápor kialakulhat!

Napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők, és több helyen kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel.