Városlista
2022. június 27, hétfő - László

Hírek

2014. Július 29. 17:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agysejtekkel csökkentenék az étvágyat

Agysejtekkel csökkentenék az étvágyat

A tudósok olyan központi agyi idegsejteket fedeztek fel, amelyek képesek az étvágy elnyomására - mutatták ki egereken végzett tanulmányukon, amelynek eredményéről a BBC számol be.

A szakemberek szerint ezeknek a neuronoknak a bekapcsolásával azonnal leállítható az étkezés.

A tanulmány rávilágít az idegsejtek azon komplex működésére, amelyek részt vesznek az étvágy szabályozásában. A kutatók szerint az eredmények egy napon hozzájárulhatnak az elhízás, illetve az anorexia terápiás kezeléséhez.

A kaliforniai szakemberek szerint az idegsejtek egyfajta központi kapcsolótáblaként működnek, amelyek egyesítik és továbbítják az üzeneteket az agyban annak érdekében, hogy csökkentsék az élelmiszer-bevitelt.

Lézersugarak használatával a kísérletben képesek voltak az idegsejtek stimulálására, ami az étkezés teljes és azonnali abbahagyását eredményezte egereknél. Ezt követően különböző vegyi anyagokkal megnézték, hogy az állatok hogyan reagálnak a jóllakottságot, a rossz közérzetet vagy éppen a hányingert kiváltó ízekre.

Azt találták, hogy az idegsejtek mindegyik szituációban aktívak voltak, ami azt sugallja, hogy szerves részét képezhetik a különböző ingerekre adott válaszreakcióknak. Emellett a sejtek gyorsan dolgoztak az étkezés során, ami a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a túlevés megelőzésében is fontos szerepet játszhatnak.

A kutatók szerint valószínű, hogy az emberi agyban is léteznek hasonló sejtek, s amennyiben ez bebizonyosodik, úgy fontos szerepet játszhatnak a táplálkozási rendellenességek kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 17:01, vasárnap | Belföld

Tizenhét körözött kamiont foglaltak le Nagylakon és Csanádpalotán

Tizenhét, az olasz hatóságok által körözött kamiont foglaltak le a magyar rendőrök a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen és a nagylaki közúti határátkelőhelyen - közölte a rendőrség vasárnap honlapján.

2022. Június 26. 15:44, vasárnap | Belföld

Júliustól újraindítja budapesti járatát az Air China

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július 7-től újra közvetlen menetrend szerinti repülőjárat köti össze a két fővárost

2022. Június 26. 14:03, vasárnap | Belföld

Honvédelmi miniszter: rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál - közölte a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebookon azt követően, hogy látogatást tett a hadsereg kelebiai határvédelmi bázisán.

2022. Június 26. 13:01, vasárnap | Belföld

Mindenhol illegális hulladékhegyeket hagytak, lebuktak

Befejezték a rendőrök annak az ügynek a vizsgálatát, mely ismeretlen tettesek ellen indult, akik Szekszárdon több helyen hulladékot helyeztek el, ezzel hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettét követték el.