Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 12. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Agrárfórum Bátonyterenyén

Agrárfórum Bátonyterenyén

Az agrárium fejlesztése közel százezer munkahelyet teremthet.

Az uniós támogatásokra szükség van, és akik azt mondják, hogy ki kell lépni az Európai Unióból, azok becsapják a magyar gazdákat, a vidéken élőket - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Bátonyterenyén.
Budai Gyula a településen tartott agrárfórumon hangsúlyozta: szükség van ezekre a támogatásokra, hogy Magyarország versenyképes legyen a többi tagállammal, hogy megerősíthesse a kis- és közepes családi vállalkozásokat.
"Ha azt mondják, hogy lépjünk ki, akkor mondják meg, hogy a 2014 és 2020 között Magyarországra érkező 12,3 milliárd eurós agrártámogatást miből tudjuk odaadni a gazdáknak, miből tudunk fejleszteni, munkahelyeket létrehozni" - mondta az államtitkár. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem ért egyet a szocialisták elképzeléseivel sem, mert ők az uniós forrásokat a nagygazdaságoknak, nagyüzemeknek biztosítanák.
Budai Gyula elmondta: a közvetlen ágazati támogatások mellett 3,5 milliárd eurót fordítanak vidékfejlesztésre.
Ezeket valóban a vidéki életminőség javítására költik majd, "nem lehet belőle kutyafitneszt, kilátót és kerékpárutat építeni".
Az államtitkár arról is tájékoztatást adott, hogy a preferált ágazatok közé tartozik majd a kertészet, a zöldség-gyümölcs ágazat, valamint a baromfi és a sertéságazat.
Kifejtette, ezek közel százezer új munkahelyet tudnak létrehozni.
Kitért rá, hogy a kertészetre és a zöldség-gyümölcs ágazatra közel 460 milliárd forintot fordítanak, beleértve ebbe a hűtőházak, vagy az öntözés fejlesztéseit is.
A bátonyterenyei agrárfórumon Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke szólt arról, hogy mit jelent az agrár- és élelmiszergazdaság Magyarországnak. Mint ismertette, a nemzetgazdasági export 81,7 milliárd eurót tett ki tavaly, ebből csak 8,1 milliárdot tett ki az agrárgazdaság exportja, a bruttó nemzeti össztermék 1,1 százalékos növekedéséhez azonban 0,9 százalékkal járult hozzá az agrárium - mondta.
Az elnök azt is közölte, a magyar agrárexport több mint 80 százaléka az Európai Unióba irányul.
A fórumon Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke elmondta, bízik abban, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban a megye sokkal eredményesebben tud majd élni a hamarosan megnyíló pályázati lehetőségekkel.

Ízkollázs
Palóc blog

Címkék: Bátonyterenye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák