Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 04. 07:55, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Afganisztáni csapatcsökkentést tervez a NATO

Afganisztáni csapatcsökkentést tervez a NATO

Kivonhatja Afganisztánban állomásozó csapatai negyedét a NATO, ha sikerül betartani a helyi muszlim szélsőségesek és az Egyesült Államok békemegállapodását

- mondta az észak-atlanti szövetség szervezetének főtitkára kedden a ZDF német országos köztelevíziónak. Jens Stoltenberg elmondta, hogy a tervek szerint 16 ezerről 12 ezerre csökkentik az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű küldetésben szolgálók számát. Az Afganisztánból távozó kontingens fele-fele arányban amerikai és más NATO-tagországok katonáiból állna.

A csapatcsökkentés feltétele, hogy a kabuli kormány ellen lázadó muszlim szélsőségesek, a tálibok betartsák az Egyesült Államokkal szombaton kötött megállapodást, amelynek célja a dél-ázsiai országban csaknem két évtizede tartó fegyveres konfliktus békés rendezésének elindítása.

A NATO üdvözölte a megállapodást, és felszólította a tálibokat, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kormánnyal a béketeremtésről.

A Dohában aláírt egyezmény szerint az amerikai katonák fokozatosan, 14 hónapon belül kivonulnak Afganisztánból, cserében pedig biztonsági garanciákat kapnak, továbbá ígéretet a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére.

A Resolute Support a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001-2014-es küldetését váltotta fel. A 2015-ben indított misszió katonái nem vesznek részt a harcokban, azért vannak Afganisztánban, hogy kiképezzék és felkészítsék az helyi biztonsági erőket a lázadók elleni harcra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.