Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Szeptember 04. 12:58, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Afganisztánban horgászó rendőrök gránátjai fürdőző gyerekeket öltek

Afganisztánban horgászó rendőrök gránátjai fürdőző gyerekeket öltek

Afganisztánban vád alá helyeztek nyolc rendőrt, akik rakétagránáttal halásztak egy folyóban, és gondatlanságból megöltek hat fürdőző gyereket - közölte szerdán az afgán belügyminisztérium.

A tragédia múlt pénteken történt Baglán tartományban. A rendőrök a partról rakétagránátot lőttek a folyóba halászat céljából, de a lövedék célt tévesztett, és fürdőző gyerekek közé csapódott, akik közül hatot megölt, és kettőt megsebesített. Az áldozatok 9-14 évesek voltak.
A helyi rendőrfőnök közlése szerint az a rendőr, aki a rakétagránátot kilőtte, egy befolyásos helyi hadúr, korábbi rendőrfőnök fia. A tartományi kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában megölni a gyerekeket.
Ugyanakkor egy másik, Kunduz tartománybeli rendőrségi forrás azt mondta a BBC-nek, hogy a gyerekeket egy fel nem robbant gránát ölte meg. Más forrás szerint a gránátot kormányellenes felkelők helyezték el a folyóparton.
A rendőrök ellen vádat emeltek fegyverhasználattal való visszaélés miatt. Az ügyet átadták a katonai ügyészségnek.
Afganisztánban nem szokatlan a robbanószerekkel, rakétagránáttal, gránáttal történő halászás. Egyes területeken a horgászok áram alatt lévő kábeleket is használnak halfogásra, amivel súlyosan veszélyeztetik a fürdőzők életét és biztonságát.

Címkék: Afganisztán-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.