Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 05. 13:30, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Adósságrendezés után már fejlesztésre is nyílik lehetőség

Adósságrendezés után már fejlesztésre is nyílik lehetőség

Adósságaiktól megszabadulva most már fejlesztésekre is gondolhatnak a magyar önkormányzatok, így az adósságrendezés kormányzati programja sikeresnek ítélhető.

Ezt mondta az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának fideszes elnöke szombaton Hollókőn, sajtótájékoztatón.
Láng Zsolt hangsúlyozta: 2010-re a magyar önkormányzatok nagy része már csak a napi túlélésre gondolhatott a felhalmozott, összesen 1300 milliárd forintnyi tartozás miatt. Az eladósodást a korábbi két kormányzati ciklus politikája okozta, 2010-re már az önkormányzati rendszer működőképességét is veszélyeztette, ezért volt szükség a kormányzati közbelépésre - mutatott rá, hozzátéve, a segítség összege meghaladja a 700 milliárd forintot, a kamatokat is figyelembe véve az ezermilliárdot.
Láng Zsolt kifejtette: az ötezernél kevesebb lakosú települések tartozása elérte a 74 milliárd forintot, egy településre átlagosan 40 millió jutott. Az új pénzügyi háttérnek és szabályozásnak köszönhetően hasonló helyzet a jövőben nem állhat elő - mondta
Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke igazi mentőövnek nevezte a kormányzati adósságátvállalást, hiszen - mint mondta - a megye 135 települése közül 101 adósodott el. Ezek közül 91-en ötezernél kevesebben élnek. Nógrád megyének a konszolidáció során 7 milliárd 398 millió forint jutott.
Szabó Csaba, Hollókő polgármestere kifejtette, hogy a község 29 millió forintos tartozását rendezték az adósságátvállalással. Ezt megelőzően kötelezettségeik mellett már csak a napi kiadásokra és a rezsiköltségre futotta. Az említett 29 millió forintból 19 millió egy régi PHARE-hitel törlesztését jelentette, további tízmillió pedig folyószámlahitel volt, amelyből a működés költségeit fedezték.
Megjegyezte: korábban féltek volna fejlesztésekbe kezdeni, de most két sikeres pályázatuk is megvalósulhat: az egyik célja a világörökségi ófalu felújítása, a másiké egy magyar-szlovák együttműködés részeként a környék természeti értékeinek védelme és megismertetése.
Szabó Csaba az MTI kérdésére elmondta, hogy a nem egészen 400 lakosú község önkormányzata további pályázatok beadását is tervezi. A hollókői vár fejlesztésének második üteme, illetve a tájvédelmi körzethez tartozó tájképi jelentőségű szőlőparcellák megóvása szerepel a tervek között.

Címkék: adósság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.