Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 26. 12:05, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Adóhatósági árverések Nógrád megyében

Adóhatósági árverések Nógrád megyében

Az adóhatóság által folytatott végrehajtási eljárás során mind szakmailag, mind emberileg a legnehezebb feladatot az ingó-és ingatlan árverés lebonyolítása jelenti.

A kényszerértékesítést követően teljesen megszűnik az adós tulajdonjoga az elárverezett vagyontárgy felett, ezért ezzel általában, mint végső eszközzel él az adóhatóság. Amennyiben az adós fizetési könnyítési eljárás keretében (pl.: részletfizetés, halasztás) sem tudta rendezni a tartozását, vagy az egyéb, kisebb érdeksérelemmel járó végrehajtási cselekmények (pl.: jövedelem letiltás, inkasszó) sem vezettek eredményre, indokolt az ingó- illetve ingatlan árverés.
A megyében javarészt gépjárműveket és ipari gépeket értékesített ilyen módon az adóhatóság, de tűztek már ki árverést üzleti berendezésre, árukészletre, bútorokra, festményekre, kéziszerszámokra, háztartási gépekre, ruházati cikkekre is.
Az árverések végső eszköz jellegét jól mutatja, hogy a kb. 8000 folyamatban lévő végrehajtási ügyben 2012. évben augusztus 15-éig 282 db ingó és 26 db ingatlan árverést tűzött ki a NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága.
2008. január 1-jétől lehetőség van arra, hogy az ingó és ingatlan vagyontárgyakat elektronikus úton árverezze az adóhatóság, mely a NAV internetes honlapján található elektronikus árverési felületen (EÁF) történik.
Az elektronikus árverésnek több előnye is van a hagyományos árveréssel szemben. Korábban gyakran szembesült az adóhatóság azzal, hogy az árveréseken rendszeresen olyan személyek, csoportok vettek részt, akik az árverést manipulálva, nyerészkedési céllal jelentek meg. Ennek során leszorították az árakat, terrorizálták a tisztességes szándékkal licitáló személyeket. A helyzet odáig fajult, hogy az ingó-vagyontárgyakat szinte minden esetben a törvény szerinti 25%-os minimális áron szerezték meg - sokszor botrányos körülmények között -, a végrehajtó pedig jogi eszköz hiányában nem tudta ezt megakadályozni. Ez az eljárás sem az adóhatóság, sem az adós érdekét nem szolgálta, hiszen a vagyontárgy a valós értékének töredékéért kelt el, így a tartozásra rendezésére fordítható bevétel is csekély maradt.
Az elektronikus árverés bevezetését követően lényegesen változott a helyzet, mivel az internetes felület anonimitást biztosít. A licitálók nem találkoznak sem egymással, sem az adóssal, csak a már megtett ajánlatok összegeit látják az elektronikus árverési felületen.
A licitálás során csak azok az ajánlatok fogadhatók el, amelyek ingóság esetén legalább a becsérték felét, ingatlan esetén 65%-át, lakóingatlan esetén pedig a 75%-át meghaladják. Így a nyerészkedők már nem tudják kiszorítani a tisztességes vevőket, továbbá jelentősen nőtt az árverések során beszedett összeg is.
Az árverést az adóhivatal árverési hirdetmény útján tűzi ki, amelyet kizárólag az elektronikus árverési felületen jelentet meg, ingóság esetén legalább 20 nappal, ingatlan esetén pedig legalább 45 nappal az árverés megkezdése előtt. A hirdetmény tartalmazza a vagyontárgy legjellemzőbb adatait, a minimum árat, a vagyontárgyról készített fényképfelvételeket, továbbá azt az időpontot, amikor az érdeklődők megtekinthetik az értékesítésre kerülő tételt.
Licitálni az aktuális legmagasabb ajánlatnál magasabb konkrét összeggel, illetve egy limitösszeget meghatározva automatikus ajánlattétellel is lehet. A megtett ajánlat nem vonható vissza. Azonos ajánlatok esetén az időben korábban megtett ajánlat a nyertes, akit az általa megadott e-mail címen értesíti az adóhatóság.
A NAV által üzemeltetett árverési felület nyilvános, bárki által megtekinthető, azonban licitálni csak előzetes regisztrációt követően van lehetőség. A regisztráció feltétele, hogy a licitálni szándékozó rendelkezzen ügyfélkapu-hozzáféréssel.
A regisztráció során el kell fogadni az ún. Üzemeltetési Szabályzatban foglaltakat. Fontos, hogy a licitáló ténylegesen meg is ismerje annak tartalmát, mert csak így kerülhetőek el azok a kellemetlenségek, amelyek az árverési felület esetleges helytelen alkalmazásából fakadnak.
Az elektronikus árverésen a részvétel ingyenes, vevőkénti regisztrációra a www.arveres.apeh.hu weboldalon van lehetőség.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adóigazgatósága

Címkék: NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 11:42, szombat | Helyi

Betiltaná a hétvégi kocsikázást a német közlekedési miniszter

Németországnak nem sikerült elérnie kitűzött klímaterveit, úgyhogy egészen szokatlan tervekkel állnak elő, hogy javítsanak az értékeken. Volker Wissing, Németország közlekedésügyi minisztere kijelentette:

2024. Április 20. 09:21, szombat | Helyi

Kerékpárosbarát szezonnyitót tartanak a hétvégén.

Idén is meghirdette a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvégét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) április 20-21-ére, az eseményhez több mint 80 vendéglátóhely, szálláshely és látványosság csatlakozott.

2024. Április 20. 09:09, szombat | Helyi

BMW-Lufthansa-megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között.

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között.

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Elszórtan záporok előfordulhatnak.

Keleten, délkeleten számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lesz az égen.