Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Május 19. 14:47, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A vonaton is tilos e-cigizni péntektől

A vonaton is tilos e-cigizni péntektől

A vasúton sem szabad e-cigarettát használni péntektől,

ekkor lép ugyanis hatályba a termék használatát korlátozó szabályozás, amelynek értelmében tilos lesz cigarettát és dohányzást utánzó elektronikus eszközöket használni a közösségi közlekedési eszközökön és a közforgalmú intézményekben - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vasúttársaság nem intézkedik külön ez ügyben, mivel a dohányzást tiltó táblák, az utastájékoztatási intézkedések ezután az e-cigarettára is vonatkoznak.

Továbbra is eleget tesznek a jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségüknek - hangsúlyozták. A hatályban lévő tilalmat a MÁV-csoport az összes területén, épületében és járművén megjelenítette grafikusan vagy szövegesen: 2014-ig 3750 dohányzást tiltó táblát és 5700 matricát, valamint 2500 dohányzóhelyet jelölő táblát és 1400 matricát helyezett ki.

A cél eddig is az volt, hogy az utasok a figyelemfelhívások - hangos utastájékoztatás, piktogramok - segítségével megismerjék a dohányzással összefüggő szabályokat - írták. Az utóbbi években kimutathatóan csökkent a vonatokon a tiltott dohányzás: míg 2012-ben 158, 2015-ben 52, idén májusig pedig már csak 8 utasra szabtak ki bírságot.

A MÁV-csoport azért sem tervezi újabb figyelmeztetések kihelyezését, mert a törvény eddig is meghatározta a szükséges tájékoztatók alkalmazását. A változás mindössze annyi, hogy ezentúl a vasúttársaság egységesen kezeli a dohányzás tiltásának szabályait a hagyományos, valamint az elektronikus dohánytermékek esetében.

A vonaton a jegyvizsgáló a közszolgáltatási szerződés alapján "jogosult és köteles a rend fenntartására", a dohányzó utassal szemben nyolcezer forint pótdíjat számít fel.

Amennyiben az utas a helyszínen elismeri és vállalja a fizetési kötelezettséget, elegendő a jegyvizsgáló intézkedése. Ha azonban nem hajlandó kifizetni az előírt pótdíjat és nem működik közre adatai megadásában, a rendőrség beavatkozása is szükségessé válhat. A vonaton felvett jegyzőkönyv az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál tett feljelentés alapja, az utas a szabálysértési bírságról a hatóságtól kapja meg a határozatot.

A nemdohányzók védelme érdekében minden vasutas munkavállaló, továbbá a MÁV-csoporttal foglalkoztatási jogviszonyban álló, szolgálatban lévő biztonsági őr kötelessége, hogy a dohányzási tilalmat megszegőt figyelmeztesse.

Ha az illető nem tesz eleget a felszólításnak, a vasúttársaság munkatársa felszólíthatja őt személyazonosságának igazolására és az állomás területének elhagyására. Amennyiben a felszólítás ellenére folytatja a törvényszegést és nem megy ki az állomásról, "a szankció alkalmazása nem kizárt". A pótdíj megállapítása és elszámolása a megfelelő technikai háttérrel rendelkező, szolgálatban lévő jegyvizsgáló jogosultsága - olvasható a közleményben.

Címkék: e-cigi, vasút, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.