Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 23. 07:28, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A világ második legnagyobb építménye lesz

A világ második legnagyobb építménye lesz

Ha megépül az európai mélytengeri neutrínóteleszkóp (KM3NeT), a kínai nagy fal után a második legnagyobb, ember alkotta építmény lesz.

A neutrínó a könnyű elemi részecskék egyik fajtája; elektromos töltése nincs, semleges (innen a neve is: olaszul „semlegeskét” jelent), emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül „közömbös” az anyaggal szemben, azaz a kölcsönhatás (ütközési hatás) igen kicsi, ennél fogva egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át. Eme tulajdonságuk jelentős mértékben megnehezíti, hogy kísérleti úton észlelni tudják őket, mert a kimutatás alapja valamely kölcsönhatás.

A Földközi-tengerben majd ezer méter mélységben épülő neutrinóteleszkópot tíz európai ország 40 kutatóintézetének együttműködésében hozzák létre. A létesítmény új eszközt kínál a világegyetem megismerésére – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A KM3NeT nevét onnan kapta, hogy több köbkilométernyi területet „ölel körül”, köszönhetően a hosszú kábeleknek, amelyek végét optikai érzékelőkkel látják el. Ezek a modulok „vizslatnak” majd a tengerfenéken az űrből érkező neutrínók hatását kutatva. A kutatások segítenek majd meghatározni távoli neutrínóforrásokat, kvazárok (csillagszerű rádióforrások – quasi-stellar radio source), vagy gammasugár-robbanások után kutatva.

A KM3NeT kiegészíti majd a Déli-sarkon működő „Jégkocka” (IceCube) neutrínóteleszkópot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk