Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2015. Január 16. 10:22, péntek | Bulvár
Forrás: fullank.com

A világ egyik legnagyobb rejtélye, magyarázat pedig sehol!

A világ egyik legnagyobb rejtélye, magyarázat pedig sehol!

1922. október 8-án a New York Sunday American című lap American Weekly melléklete egy jelentőségteljes cikket hozott le, amely ezt a címet viselte: “A megkövesedett, 5 000 000 éves cipőtalp rejtélye”.

A cikk szerzője, Dr. W. H. Ballou azt írta: “Nemrégiben, miközben a nevadai kövületeket vizsgáltam, John T. Reid, a tekintélyes bányamérnök és geológus hirtelen megállt és kifejezetten megzavarodva és csodálkozva lefelé nézett egy kőre, ami a lába mellett feküdt. Oda, ahol a szikla egy darabján egy lenyomatot látott, ami úgy nézett ki, mint egy emberi lábnyom! [6.6 Ábra] A közeli vizsgálat azt mutatta, hogy ez nem egy meztelen lábnak a lenyomata, hanem láthatóan egy megkövesült cipőtalp. Az első része hiányzott, de legalább a kétharmadának megvolt a rajzolata, és e körvonal mellett jól kirajzolódóan cérnavarrás futott, amely láthatólag összetartotta a talpat a felsőrésszel. Továbbá egy másik varrásvonal is volt rajta, valamint középen, ahol a lábnak kellett nyugodnia – hogy a tárgy tényleg egy cipőtalp legyen -, egy bemélyedés volt, pontosan úgy, mint amikor az ember sarokcsontja dörzsöli és elkoptatja a cipőtalp anyagát. Így egy olyan kövületet találtunk, ami a tudomány elsőszámú rejtélye. A kő, amiben megtalálták, legalább 5 000 000 éves.”

Reid elvitte a példányt New Yorkba, ahol más tudósok figyelmét is próbálta rá felhívni. Azt nyilatkozta: “New Yorkba való érkezésemkor megmutattam ezt a fosszíliát Dr. James F. Kempnek, a Columbia Egyetem geológusának, H. F. Osbornnak, W. D. Metthew-nak és E. O. Hovey-nek, az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársainak. Mindegyikük ugyanarra a végkövetkeztetésre jutott, hogy ez valóban ‘egy mesterséges tárgy legfigyelemreméltóbb természetes utánzata, amit valaha láttak.’ A szakértők megegyeztek azonban, hogy a kőképződmény triászkori, a cipőkészítők pedig megegyeztek abban, hogy az eredeti példány egy kézzel varrott talp lehetett. Dr. W. D. Matthew írt egy rövid jelentést a leletről, amelyben kijelentette, hogy ha azt nézzük, hogy a cipő minden tartozéka jelen van, beleértve a cérnákat is, amivel meg volt varrva, akkor ez mégiscsak figyelemreméltó utánzat, lusus naturae, ‘a természet tréfája’.” Érdekes, hogy amikor az Amerikai Természettudományi Múzeumban érdeklődtünk, azt a választ kaptuk, hogy Matthew jelentése nincs náluk dokumentálva.

Reid, Matthew elutasítása ellenére kitartott: “Aztán szereztem egy mikro-fényképezőgépet és a Rockefeller Intézetből egy analitikus vegyészt, aki külsősként – azért, hogy ez ne legyen intézményi ügy – fotókat készített, és elemezte a leletet. Az analízis minden kétséget eloszlatott: a cipőtalp triászkori fosszilizáción esett át. A mikrofilm nagyításai hússzor nagyobbak mint maga a példány, és a cérna tekeredésének és hajlásának legkisebb részleteit is megmutatják, döntően bizonyítva azt, hogy a cipőtalp nem csak látszólag, hanem valóban csakis emberi kéz munkája. A cérnák és a cipőtalp határozottan szimmetrikus körvonalai még szabad szemmel is megkülönböztethetően látszanak. A perem belső részén és az ezzel párhuzamos vonalon látszik, hogy szabályosan kilyukasztgatták az öltések számára. Hozzátehetem, hogy legalább két geológus (akiknek a neve egy napon majd napvilágra kerül) beismerte, hogy a cipőtalp valódi fosszilizáció egy triászkori kőben.” A triászkori követ, amely ezt a megkövült cipőtalpat hordozza, jelenleg jóval több mint ötmillió évesnek tartják. A triászkort ma általában 213-248 millió évvel ezelőttre datálják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült

2024. Július 19. 07:12, péntek | Bulvár

Kiki és az Első Emelet

Ma 67 esztendős. 1957. július 19-én született Patkó Béla Kiki Máté Péter-díjas magyar énekes.

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.