Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Június 14. 10:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A veszélyhelyzet idején is zavartalan volt a vérellátás Magyarországon

A veszélyhelyzet idején is zavartalan volt a vérellátás Magyarországon

A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején is zavartalan volt a vérellátás Magyarországon - közölte a Vöröskereszt véradásszervezésért és egészségfejlesztésért felelős szakmai vezetője az M1-en szombat este.

Váradi Mariann hangsúlyozta: a szükséges távolságtartás, a testhőmérséklet-mérés és a védőfelszerelések alkalmazásával biztonságossá tudták tenni a véradásokat. Annyiban volt változás, hogy máshol kellett véradókat keresni, a munkahelyek, oktatási intézmények helyett az emberek otthonaihoz közelebb. A szakmai vezető szerint az elmúlt hónapokban a nem életmentő műtétek halasztása miatt kisebb volt az egészségügy vérigénye, valamint az utakon is kevesebben voltak, kevesebb baleset is történt.

Átlagosan napi 1200-1500 véradó volt a járvány hónapjaiban, normál helyzetben napi 1800 az ideális - jegyezte meg. Elmondta: egyelőre "véradókamionjuk" is áll, mert az üzemi térben nem tudják biztosítani a másfél méteres védőtávolságot, jelenleg figyelik az egészségügyi intézmények igényeit, és ehhez igazítják a véradásokat.

Mivel a nyáron kevesebben utaznak külföldre, belföldön könnyebben elérik a véradókat, és bár augusztus 15-ig kimaradnak a nagyrendezvények, azt követően számos programon is részt vesznek majd - tette hozzá.

Kiemelte: a Magyar Vöröskereszt honlapján megtalálhatók véradási alkalmak, sőt új szolgáltatásként időpont foglalással is lehet már érkezni hozzájuk, ezzel is csökkentve a várakozási időt.

Váradi Mariann szólt arról is, hogy vasárnap ünneplik a véradók világnapját. Ebből az alkalomból Magyarországon 55 nyilvános helyszínen várják a véradókat.

Idén a koronavírus-járvány miatt a biztonságos vér fontosságára hívják fel a figyelmet - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során