Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 07. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A trópusi erdők biomasszája és változásuk üteme nő

A trópusi erdők biomasszája és változásuk üteme nő

A legeldugottabb esőerdőkben is érdekes változásokra lettek figyelmesek a kutatók az elmúlt években: a trópusi erdők biomasszája és változásuk üteme nő, biológiai sokféleségük azonban csökken.

A megnövekedett tápanyagellátásra utaló folyamatokra eddig nem létezett egyértelmű magyarázat. A levegő megnövekedett szén-dioxid-tartalma ilyen mértékű változásokat nem képes elérni. A bécsi Agrártudományi Egyetem (röviden Boku) kutatója, Peter Hietz és nemzetközi csapata most a Science című folyóiratban arra a következtetésre jutott a Der Standard internetes kiadásának ismertetése szerint, hogy inkább más gázok tehetőek nagyobb mértékben felelőssé, mint eddig gondolták: a nitrogénvegyületek.

Eddig is ismert tény volt, hogy az ember által előidézett nitrogén-kibocsátás a trópusokon az elmúlt 35 év során több mint háromszorosára növekedett. Panamában és Thaiföldön elvégzett fa- és levélelemzések segítségével most első ízben sikerült a kutatóknak kimutatniuk ennek trágyázó hatását. A szövetek nitrogéntartalma megnövekedett, a nitrogénizotópok aránya pedig megváltozott. Ugyanez lehet a biológiai sokféleség gyérülésének oka is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.