Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 11. 09:10, hétfő | Helyi
Forrás: sportplaza/index/web/zsuffa csaba

A TRAPÉZ FARMER SZÜLETÉSE

A TRAPÉZ FARMER SZÜLETÉSE

1969. 03. 11-én, a Levi-Strauss elkezdte a trapéz farmerek eladását. A hetvenes évek egyik legnagyobb ikonja a farmernadrág. Egyszerűen mindenkinek van farmernadrágja.

A farmernadrág elődje Itáliából származik. A Genovai rakodómunkások és matrózok számára vitrolavászonból készült, erős, strapabíró nadrágokat Genova neve után kezdték jeansnek nevezni, bár az eredeti „jeans”-nek - tartósságán kívül - nem sok köze volt a későbbi farmernadrághoz.

A farmernadrág eredetileg a denimnek nevezett, kék színű anyagból készült, ami a szájhagyomány szerint onnan kapta a nevét, hogy az anyagot eredetileg a franciaországi Nîmes városában gyártották, de a név eredetét többen vitatják.

1902. szeptember 26-án halt meg a kaliforniai San Franciscóban Levi Strauss, a farmernadrág atyja. Az eredetileg méteráruk forgalmazásával foglalkozó Strauss az egész nyugati kultúrára hatással volt, az általa szabadalmazott, kék színű szegecselt nadrág megjárta Woodstockot és Hollywoodot, munkások és divatcézárok kedvenc ruhadarabja volt.

A farmer a legnagyobb divat túlélő. Folyamatosan részt vesz az életünkben egyszerűen a tökéletes ruhadarab. Tud valaki olyan embert mondani, akinek nincs farmer a ruhatárában, még ha nem is hordja minden nap és a gardrób alján hever.

Mikor a divatházak a farmerhoz nyúltak onnan már nem volt visszaút. A farmer, mint luxuscikk is megállta a helyét, örökre beírta a nevét a divattörténelembe.

Levi Strauss 1829-ben született Németországban. Anyjával és két nővérével, 18 éves korában hajózott ki az Egyesült Államokba. Miután megkapta az állampolgárságot, már Levinek hívta magát. Eredeti neve Löb Strauss volt.

San Franciscóban ruházati üzletet nyitott. Egy Jacob Davis nevű szabónak köszönheti a világhírnevet, hiszen ő levelet írt neki az új tervezéséről, így végül a szegecsekkel megerősített nadrágok által lett ismert.

Davis egy favágó megrendelésére készítette el az első farmernadrágot 1870-ben, amelyhez a fehér vitorlavászon szövetet és az erős vásznat a Strauss méteráruboltjában vette.

1873-ban közösen szabadalmaztatták a nadrágot, melyek közül a kék terjedt el leginkább. A neve Levi’s lett. Az első farmernek mindössze egy farzsebe volt, egy óratartó zsebe és néhány szegecse. Derék overáll volt a hivatalos elnevezése egy ideig. Ezt az anyagot később denimnek nevezték el.

A szegecsek mellett az 1886-tól alkalmazott barna bőrcímke (a két lóval) és az 1936-os piros alapon fehér Levi’s feliratú vászon címkécske (a jobb farzsebnél) vált a Levi’s farmerek alapkellékévé. 1922-től található a nadrágon övtartó, 1954-ben bevezették a cipzáras farmert, 1966-ban pedig megjelent az első televíziós reklám.

A cég legnagyobb vetélytársa a Lee volt, amelyet Paul David Lee alapított 1889-ben. Ma már mellettük a Diesel, a Mustang és a Wrangler számít világmárkának – egyben státuszszimbólumnak.

1987-ben a Levi's csoport megalkotta a Dockers márkát, mely elsősorban laza, üzleti stílusú öltözetet kínált férfiak számára. A Dockers márka termékei jól ötvözik a könnyed, sportos utcai viselet a -munkába is hordható- stílusos, elegáns megjelenéssel. A "twill anyagú" nadrágjai a farmer alternatívájaként nagy sikert aratnak világszerte.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye
. . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák