Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Augusztus 26. 10:58, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A tiramiszu eredeti receptjéért versenyez két olasz tartomány

A tiramiszu eredeti receptjéért versenyez két olasz tartomány

A tiramiszu miatt robbant ki háború az északkelet-olaszországi Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartomány között, melyek mindketten maguknak követelik a közkedvelt itáliai édesség eredetét.

Luca Zaia, Veneto tartományi elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió illetékes intézményeinél a tiramiszu garantáltan hagyományos különlegességként való elismerését kezdeményezte.
Alig hangzott el a venetói politikus bejelentése, a szomszédos Friuli-Venezia Giulia tartományból a 96 éves Norma Pielli tiltakozott. Az idős asszony a helyi sajtóval azt üzente, hogy a tiramiszu egyáltalán nem venetói specialitás. A kávéba mártott piskótás édességet ő és férje dolgozta ki még az ötvenes években az Udine melletti Tolmezzóban működő, Al Roma nevű éttermükben - hangoztatta az Il Gazzettino napilapnak.
Zaia azt válaszolta, hogy a tiramiszut Lolli Linguanotto, a venetói Trevisóban levő Alle Beccherie étterem szakácsa találta ki még a hetvenes években a tulajdonos, Ada Campeol házi receptjének alapján. Zaia hangoztatta, hogy a desszert összes alapanyaga tipikusan venetói a piskótától a Velencei Köztársaságba már évszázadokkal ezelőtt is érkező kakaóig. Venetóban a tiramiszu tápláló alapanyagait adták évszázadokon át a szoptató anyáknak.
A ma már az egész világon ismert édességet az itáliai konyhaművészet is a venetói Trevisóból származtatja. A tiramiszu (olaszosan: tiramisú) elnevezése is a venetói nyelvjárásból ered és arra utal, hogy a kávés édesség "feldobja" azt, aki fogyasztja. A tiramiszu receptje nem szerepel a hatvanas-hetvenes évek előtti olasz receptkönyvekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.