Városlista
2024. augusztus 10, szombat - Lörinc

Hírek

2013. Február 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A terhesség alatti folsav szedés csökkenti az autizmus kockázatát

A terhesség alatti folsav szedés csökkenti az autizmus kockázatát

Azok a nők, akik terhesség előtt, vagy az állapotosságuk elején elkezdenek folsav-kiegészítőket szedni, jelentősen csökkentik gyermeküknél az autizmus kialakulásának kockázatát - írja a Heatlh Day. Az eredmények reményt adnak arra, hogy a folsav esetleg más agyi rendellenességek megelőzésére is alkalmas lehet.

Ismert, hogy a terhesség alatti rendszeres folsavbevitel megelőzi a gerinc és az agy születési rendellenességeit. A folsav ráadásul anyagilag is elérhető összetevő, amivel a várandós kismama csökkenti gyermekénél az autizmus kialakulásának kockázatát.

A norvég kutatócsapat 85 ezer gyermek adatait vette szemügyre, s hatéves megfigyelés alatt 540-nél alakult ki az autizmus valamelyik formája. A folsavat szedő anyák gyermekeinél 0,10 százalékos volt az autisták aránya, ezzel szemben a folsavat nem szedőknél ez 0,21 százalék volt. Az idegrendszeri fejlődési rendellenességet összességében 39 százalékkal csökkentette a folsav.

A folsavat szedő kismamák általában magasabb végzettségűek voltak, tervezték a terhességet, nem dohányoztak és legtöbbjük az első gyermekét hozta a világra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 10. 09:34, szombat | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Másodfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig

2024. Augusztus 10. 09:27, szombat | Belföld

Mol: az utóbbi években jelentősen nőtt a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyisége

Már évi több mint 200 ezer tonna bioüzemanyag előállítására képes a Mol résztulajdonában álló Rossi Biofuel Zrt. - közölte a Mol az MTI-vel.

2024. Augusztus 09. 16:45, péntek | Belföld

Így készült az idei Szent István-napi kenyér

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók.

2024. Augusztus 09. 08:08, péntek | Belföld

KSH: júliusban 4,1 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

2024. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).