Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 01. 13:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A Tejútrendszer és az Androméda-galaxis frontálisan ütközik négymilliárd év múlva

A Tejútrendszer és az Androméda-galaxis frontálisan ütközik négymilliárd év múlva

A Tejútrendszer és az Androméda-galaxis frontálisan ütközik körülbelül négymilliárd év múlva, majd további kétmilliárd év múlva egyetlen hibrid csillagvárossá olvad össze - jelentették be a NASA.

Régóta ismert tény, hogy a Tejútrendszer és az Androméda-galaxis (M31) egymás felé száguld óránként 400 ezer kilométeres sebességgel. A csillagászok azt is gyanították, hogy a két csillagváros évmilliárdok múlva egymásba ütközhet, ám mindez csupán az elmélet szintjén maradt, hiszen senki sem mérte meg az Androméda érintőirányú (tangenciális) mozgását - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.
Roeland van der Marel, a baltimore-i Űrteleszkóp Tudományos Intézet (Space Telescope Science Institute) kutatója munkatársaival hét éven át elemezte a Hubble által az Androméda-galaxis kiválasztott régióiról készített felvételeket, ezek alapján képesek voltak meghatározni a csillagváros tangenciális mozgását. Számításaik szerint a két galaxis frontálisan ütközik majd.
"Az Androméda egyenesen felénk tart" - hangsúlyozta Roeland van der Marel.
Az ütközés 3,75 milliárd év múlva történik meg, a teljes összeolvadás pedig 6 milliárd év múlva következik be. Az új galaxis nagy valószínűség szerint elliptikus lesz, vagyis eltűnnek a Tejútrendszer jellegzetes csillagkarjai. Mint a kutatók megjegyzik, galaxisunk 13,5 milliárd éves történetében még soha nem fordultak elő ilyen drámai események.
"Nyilvánvalóan voltak kisebb ütközések, összeolvadások, ám ilyen hatalmas nem fordult elő" - mutatott rá Rosemary Wyse, a Johns Hopkins Egyetem csillagásza, aki nem volt részese a kutatásnak.
Az ütközés és az összeolvadás nem jelent valós veszélyt a Földre vagy a Naprendszerre, ugyanis az egyes csillagokat és egyéb égitesteket hatalmas távolságok választják el a két galaxisban. Mindazonáltal a Naprendszer új pozícióba kerül az új galaxisban, távolabb lesz annak magjától. Teljesen átalakul 3,75 milliárd év múlva a Földről látható csillagtérkép is.
"Mostantól számított 7 milliárd év múlva az új elliptikus galaxis magja, amelyet az amerikai kutatók Milkomedának neveztek el, dominál majd az éjszakai égbolton" - hangsúlyozta Roeland van der Marel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.